Referitor la regulamentul pentru Piaţa Centralizată pentru Serviciu Universal (PCSU), modificările şi completările aprobate vizează introducerea obligativităţii participanţilor declaraţi câştigători la licitaţie de a constitui garanţii financiare de bună execuţie a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piaţa pentru serviciul universal (modul de constituire, termen de valabilitate, valoarea garanţiei etc.) şi completarea condiţiilor de executare a garanţiei financiare de participare constituite de către participanţii la licitaţie declaraţi câştigători şi de plata de către aceştia a penalităţii de neîncheiere a contractelor, în cazul nedepunerii garanţiei financiare de bună execuţie. Mai mult, regulamentul va viza modificarea unor termene privind suspendarea licitaţiilor şi ȋncheierea contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice tranzacţionate pe PCSU şi completarea prevederilor referitoare la drepturile şi obligaţiile FUI şi ale participanţilor la licitaţie.
În ceea ce priveşte contractul-cadru PCSU, se introduc clauze referitoare la definirea/executarea/restituirea garanţiilor financiare de bună execuţie a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (condiţii şi termen de executare a acesteia) şi clauze de forţă majoră pentru exonerarea de răspunderea contractuală. Mai mult, se completează drepturile şi obligaţiile cumpărătorului şi se completeză clauzele de încetare a contractului cu condiţiile în care acesta poate fi reziliat din iniţiativa cumpărătorului sau a vânzătorului.
„Necesitatea modificării şi completării Ordinului ANRE nr. 65/2014 şi Deciziei ANRE nr. 2667/2014 s-a impus ca urmare a acţiunilor de supraveghere/monitorizare/analiză realizate de autoritate, pe fondul creşterii excesive, ȋn lunile ianuarie şi februarie 2017, a preţurilor pe pieţele centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, care au arătat că furnizorii de ultimă instanţă, parteneri în contractele încheiate pe PCSU, s-au confruntat cu situaţii în care participanţii declaraţi câştigători în urma sesiunii de licitaţie organizate pe PCSU pentru trimestrul I 2017 au notificat denunţarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piaţă sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora”, se arată în comunicatul transmis.
Potrivit ANRE, măsurile adoptate vor putea asigura reducerea riscului de creştere a preţului energiei electrice plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal, din cauza nerespectării, de către participanţii declaraţi câstigători la licitaţie, a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU.
Citeşte şi Enel va instala peste 150.000 de contoare inteligente în România, în 2017