ANRE a stabilit tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie pentru anul 2019

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, vineri, că a aprobat tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari pentru anul viitor, iar tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74% la nivelul întregii ţări. Impactul la consumatorul casnic este de 3,5 lei pe an, potrivit ANRE.
Alina Costache
14 dec. 2018, 13:08
ANRE a stabilit tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie pentru anul 2019

Deşi ponderea costurilor directe în reţea a crescut, ANRE constată că tarifele aprobate nu înregistrează creşteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilităţii de 5,66%.

„Ca urmare a analizei documentaţiilor de solicitare a tarifelor de distribuţie transmise de operatorii de distribuţie concesionari, tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74% la nivelul întregii ţări, valoare care include însă şi rata inflaţiei de 3,82%. Menţionăm că impactul în factură la consumatorul casnic cu un consum mediu (100 kWh/lună) este de cca. 3,5 lei/an”, se arată în comunicat.

Totodată, ANRE a anunţat că a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie, urmărind eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife.

„ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie. Prin modificările aprobate, ANRE urmăreşte eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife, precum şi creşterea eficacităţii investiţiilor care se realizează în reţelele de distribuţie”, se arată în comunicat.

Anul 2019 este primul an al celei de a IV-a perioade de reglementare, care durează 5 ani. La stabilirea tarifelor pentru această perioadă au fost efectuate corecţii în valoare cumulată de circa 1,13 miliarde de lei, constând, în principal, din nerecunoaşterea unor costuri aferente investiţiilor din perioadele anterioare şi din transferarea sporului de eficienţă realizat de operatorii de distribuţie către clienţii finali, potrivit ANRE.

„Pentru creşterea calităţii serviciului de distribuţie, ANRE a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunând totodată operatorilor ţinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu cca. 25% în reţelele de joasă tensiune. Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operaţionale de 8630 milioane lei, cu cca. 0,5 milioane lei mai mult decât în perioada anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiţionale este de 6350 milioane lei, pentru următorii 5 ani”, se arată în comunicat.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acestea sunt mașinile pe care românii nu mai vor să le cumpere. Ce se întâmplă pe piața auto
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Playtech.ro
Mihaela Cambei, încă o româncă între agonie și extaz! Ce medalie se aștepta să ia la Olimpiada de la Paris
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensionarii din România primesc o dublă veste bună: Care este motivul pentru care aceștia trebuie să rămână acasă săptămâna viitoare
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
substantial.ro
Demisii la Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon pe Fondul Investigațiilor Penale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!