„Având în vedere prețurile actuale și estimările pentru la vară, există posiblitatea să reinterpretăm pașii de liberalizare. Adică să liberalizăm mai repede prețul gazelor pentru industrie”, a declarat Niculae Havrileț.
Dereglementarea înseamnă renunțarea la prețurile administrate.
România s-a obligat față de Comisia Europeană și FMI să renunțe la prețurile reglementate la electricitate și gaze. Aceste procese se defășoară separat pentru populație și industrie. La sfârșitul anului trecut s-a încheiat dereglementarea prețului electricității pentru industrie.
Havrileț a afirmat că, în 2011, calendarul de liberalizare a fost elaborat având în vedere estimarea că în acest an prețul gazelor importate va fi de 500 dolari pe mia de metri cubi, dar în prezent prețul este de 380 de dolari, astfel că există premizele ca la vară să coste și mai puțin.
Potrivit calendarului de dereglementare, prețul plătit de companii pentru gazele din producția României va trebui să fie cât cel de import. Deocamdată, prețul gazelor românești este cu 40% mai mic decât cel de import.
Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României.
„Dacă la vară prețurile vor fi egale și cantitățile de gaze importate vor fi mai mici decât ce am estimat, există ipoteza să liberalizăm piața mai repede. Tendința este în prezent de scădere a prețului și a volumelor importate”, a spus Havrileț.
Pentru populație, dereglementarea prețului gazelor este programată să se încheie în 2018.