Planul naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă (SMI) se derulează în două etape, prima dintre acestea derulându-se în perioada 2017-2020, iar cea de-a doua în perioada 2021-2026. În prima etapă, distribuitorii vor instala contoare inteligente la cel puţin 30% din numărul total de consumatori, iar în cea de-a doua – restul de contoare „astfel încât la sfârşitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integraţi în SMI să fie 100%”, se arată într-o Notă de prezentare a proiectului.
ANRE recunoaşte în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice costul investiţiilor, ceea ce înseamnă că preţul acestor echipamente va fi inclus în facturi, scrie Mediafax.
Distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora. Mijloacele de informare utilizate de distribuitori sunt: publicarea pe pagina proprie de internet, afişarea la punctele unice de contact, campanii de informare în mass-media locală şi naţională, distribuirea de materiale informative specifice: instrucţiuni, manuale de utilizare etc.
Pentru instalarea unui contor integrat în SMI, distribuitorul trebuie să obţină acordul consumatorului. „Consumatorul poate refuza schimbarea contorului existent cu unul integrat în SMI. În cazul în care un consumator refuză, schimbarea contorului, dacă va opta ulterior pentru acest lucru, se va face pe cheltuiala sa, mai puţin valoarea contorului. Pentru consumatorul care refuză schimbarea contorului, facturarea consumului de energie electrică se realizează pe baza autocitirii, în conformitate cu Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, în vigoare, începând cu data la care zona respectivă a fost integrată în SMI”, precizează iniţiatorii proiectului.
Citeşte şi Niculae Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici