„Solicitarea de majorare a tarifului RADET este absolut necesară ca o componentă în vederea viabilizării economico-financiare a regiei, din perspectiva programului de reorganizare și restructurare pe care îl presupune statutul actual de entitate aflată în insolvență. Ceea ce de fapt solicită acum RADET este așezarea tarifului, care nu este prețul care se facturează către cetățeni, către beneficiarii sistemului de alimentare, este pur și simplu așezarea tarifului RADET pe baza costurilor reale, pentru că, din 2011, de când a fost aprobat ultima dată tariful RADET, tariful a fost tot timpul sub costuri. Cu alte cuvinte, din 2011 până la momentul aprobării noului tarif, regia a înregistrat pierderi, pentru că tarifele erau sub costurile de exploatare, costurile reale ale regiei„, a arătat oficialul ANRE.
Potrivit acestuia, în spațiul public au circulat informații nereale, potrivit cărora creșterea tarifului RADET ar însemna automat majorarea facturilor plătite de populație. Confuzia a fost generată, probabil, de faptul că RADET este și cel care încheie contractele de furnizare a agentului termic cu asociațiile de proprietari, a explicat Calotă.
„S-a subînțeles că tariful RADET este prețul de facturare. Nu, tariful RADET este aferent doar activităților de transport și distribuție. Prețul energiei termice se formează din prețul de producție al ELCEN, plus tariful de distribuție și transport al RADET, și urmează să fie avizat de ANRE și aprobat de Consiliul General. Față de acest preț, Consiliul General va stabili, de asemenea, nivelul de subvenționare, iar prețul de facturare, plătit de cetățeni, este prețul energiei minus subvenția. Stabilirea prețului de facturare este în competența Consiliului General și, după cum s-a exprimat domnul Chiriță (Sorin Chiriță, city managerul Capitalei — n.r.), se preconizează ca prețul de facturare să rămână la nivelul actual„, a susținut vicepreședintele ANRE.
Fără această majorare, RADET nu poate să se viabilizeze și nu poate gândi un program viitor de funcționare, mai ales din perspectiva fuziunii cu producătorul ELCEN, a adăugat el.
Potrivit lui Calotă, tariful RADET trebuie să fie cel puțin la nivelul costurilor, pentru ca regia să realizeze un plan de eficientizare și să atragă apoi alte surse de finanțare.
„Pentru consumatori, mesajul este că viabilizarea RADET este un pas necesar în beneficiul unei mai bune funcționări a serviciului și că, deocamdată, nu se pune în discuție creșterea prețului facturat care, repet, este prețul care rezultă din adunarea prețului de producție și tariful de distribuție și transport, minus subvenția de la bugetul Primăriei”, a completat oficialul ANRE.
Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București se află un proiect de hotărâre care propune majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET.
Majorarea de peste 30% solicitată de RADET nu va afecta consumatorii casnici, a dat asigurări Primăria Capitalei.
„Precizăm că bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru apă caldă și căldură — creșterea de preț va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Actualizarea prețului la gigacalorie este imperios necesară, fiind impusă de mai mulți factori, printre care modificarea prețurilor de cumpărare la materiile prime și materiale, aplicarea prețurilor diferențiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale prețurilor la electricitate, apă sau combustibili„, se arată într-un comunicat al Primăriei, remis vineri.