ANRE: Majorarea tarifului RADET nu va duce la creşterea facturii plătite de bucureşteni

Majorarea tarifului RADET nu va duce la creșterea facturii plătite de bucureșteni, întrucât acesta reprezintă doar o parte a prețului final, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Romania TV
29 aug. 2017, 12:31
ANRE: Majorarea tarifului RADET nu va duce la creşterea facturii plătite de bucureşteni

Solicitarea de majorare a tarifului RADET este absolut necesară ca o componentă în vederea viabilizării economico-financiare a regiei, din perspectiva programului de reorganizare și restructurare pe care îl presupune statutul actual de entitate aflată în insolvență. Ceea ce de fapt solicită acum RADET este așezarea tarifului, care nu este prețul care se facturează către cetățeni, către beneficiarii sistemului de alimentare, este pur și simplu așezarea tarifului RADET pe baza costurilor reale, pentru că, din 2011, de când a fost aprobat ultima dată tariful RADET, tariful a fost tot timpul sub costuri. Cu alte cuvinte, din 2011 până la momentul aprobării noului tarif, regia a înregistrat pierderi, pentru că tarifele erau sub costurile de exploatare, costurile reale ale regiei„, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, în spațiul public au circulat informații nereale, potrivit cărora creșterea tarifului RADET ar însemna automat majorarea facturilor plătite de populație. Confuzia a fost generată, probabil, de faptul că RADET este și cel care încheie contractele de furnizare a agentului termic cu asociațiile de proprietari, a explicat Calotă.

S-a subînțeles că tariful RADET este prețul de facturare. Nu, tariful RADET este aferent doar activităților de transport și distribuție. Prețul energiei termice se formează din prețul de producție al ELCEN, plus tariful de distribuție și transport al RADET, și urmează să fie avizat de ANRE și aprobat de Consiliul General. Față de acest preț, Consiliul General va stabili, de asemenea, nivelul de subvenționare, iar prețul de facturare, plătit de cetățeni, este prețul energiei minus subvenția. Stabilirea prețului de facturare este în competența Consiliului General și, după cum s-a exprimat domnul Chiriță (Sorin Chiriță, city managerul Capitalei — n.r.), se preconizează ca prețul de facturare să rămână la nivelul actual„, a susținut vicepreședintele ANRE.

Fără această majorare, RADET nu poate să se viabilizeze și nu poate gândi un program viitor de funcționare, mai ales din perspectiva fuziunii cu producătorul ELCEN, a adăugat el.

Potrivit lui Calotă, tariful RADET trebuie să fie cel puțin la nivelul costurilor, pentru ca regia să realizeze un plan de eficientizare și să atragă apoi alte surse de finanțare.

„Pentru consumatori, mesajul este că viabilizarea RADET este un pas necesar în beneficiul unei mai bune funcționări a serviciului și că, deocamdată, nu se pune în discuție creșterea prețului facturat care, repet, este prețul care rezultă din adunarea prețului de producție și tariful de distribuție și transport, minus subvenția de la bugetul Primăriei”, a completat oficialul ANRE.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București se află un proiect de hotărâre care propune majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET.

Majorarea de peste 30% solicitată de RADET nu va afecta consumatorii casnici, a dat asigurări Primăria Capitalei.

„Precizăm că bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru apă caldă și căldură — creșterea de preț va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Actualizarea prețului la gigacalorie este imperios necesară, fiind impusă de mai mulți factori, printre care modificarea prețurilor de cumpărare la materiile prime și materiale, aplicarea prețurilor diferențiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale prețurilor la electricitate, apă sau combustibili„, se arată într-un comunicat al Primăriei, remis vineri.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Bani din senin pentru aceste zodii. Efortul va fi minim
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să o depună până pe 28 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Vladimir Putin: Rusia deschisă la negocieri de pace cu implicarea Europei
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar