ANRE nu ia deocamdată în considerare plafonarea tarifelor de energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerare deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANRE, Niculae Havrileț.
Filip Stan
16 iul. 2017, 09:09
ANRE nu ia deocamdată în considerare plafonarea tarifelor de energie

El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult. „Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a prețurilor — n. r.). Nu avem date privind nefuncționalitatea pieței. Considerăm că OPCOM acționează cu maturitate și asigură funcționarea pieței”, a spus Havrileț.

Șeful ANRE a arătat că plafonarea prețurilor ar însemna măsuri extreme privind funcționarea pieței de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieței spot a bursei OPCOM cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și stabilirea unor prețuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic. „Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor”, a adăugat președintele ANRE, potrivit Agerpres.

Potrivit Legii 123, articolul 80, „(1) În situații de dezechilibre majore între cerere și ofertă și disfuncționalități evidente ale pieței de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanțele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a prețului pe o piață centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute și amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă”.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că instituția derulează în acest moment o analiză sectorială asupra pieței de energie. „Sunt de acord că avem nevoie de noi instrumente de tranzacționare care să reducă volatilitatea”, a declarat Chirițoiu, pentru AGERPRES.

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat, joi, că prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii, dar posibil și alte industrii, și că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor, infomează Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată, ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piața”, a spus Stancu.

El a subliniat că, din punctul de vedere al Electrica, situația este serioasă și, dacă același lucru este valabil și în cazul altor jucători de piață, dar și în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură. „Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situația este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, și dacă și cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente… Nu știu să spun care ar fi prețul. Prețul corect este prețul de piață. Singura întrebare este dacă piața e funcțională sută la sută. Dacă e, ăsta e prețul”, a precizat Cătălin Stancu.

În urmă cu două săptămâni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că instituția pe care o conduce monitorizează situația de pe piața energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creșterea prețurilor iarna trecută, și va deschide o investigație dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii. El s-a referit la situația din lunile ianuarie — februarie, când prețul pe piața spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat față de nivelul de la începutul anului. „Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan, suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață”, a spus el, Potrivit Agerpres.

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înțeles între ei pentru a crește prețul, Chirițoiu a răspuns: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd”. „Pe fondul unor condiții climaterice excepționale, prețul electricității a crescut la începutul anului, vedem pe piața pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar prețul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piață care ne-au contactat și vor să aibă discuții privind evoluția prețului. Ok, vom culege elemente din discuțiile cu ei și, dacă vom considera că sunt elemente și avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigații, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a adăugat el.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)