ANRE nu ia deocamdată în considerare plafonarea tarifelor de energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerare deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANRE, Niculae Havrileț.
Filip Stan
16 iul. 2017, 09:09
ANRE nu ia deocamdată în considerare plafonarea tarifelor de energie

El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult. „Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a prețurilor — n. r.). Nu avem date privind nefuncționalitatea pieței. Considerăm că OPCOM acționează cu maturitate și asigură funcționarea pieței”, a spus Havrileț.

Șeful ANRE a arătat că plafonarea prețurilor ar însemna măsuri extreme privind funcționarea pieței de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieței spot a bursei OPCOM cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și stabilirea unor prețuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic. „Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor”, a adăugat președintele ANRE, potrivit Agerpres.

Potrivit Legii 123, articolul 80, „(1) În situații de dezechilibre majore între cerere și ofertă și disfuncționalități evidente ale pieței de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanțele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a prețului pe o piață centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute și amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă”.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că instituția derulează în acest moment o analiză sectorială asupra pieței de energie. „Sunt de acord că avem nevoie de noi instrumente de tranzacționare care să reducă volatilitatea”, a declarat Chirițoiu, pentru AGERPRES.

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat, joi, că prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii, dar posibil și alte industrii, și că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor, infomează Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată, ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piața”, a spus Stancu.

El a subliniat că, din punctul de vedere al Electrica, situația este serioasă și, dacă același lucru este valabil și în cazul altor jucători de piață, dar și în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură. „Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situația este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, și dacă și cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente… Nu știu să spun care ar fi prețul. Prețul corect este prețul de piață. Singura întrebare este dacă piața e funcțională sută la sută. Dacă e, ăsta e prețul”, a precizat Cătălin Stancu.

În urmă cu două săptămâni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că instituția pe care o conduce monitorizează situația de pe piața energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creșterea prețurilor iarna trecută, și va deschide o investigație dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii. El s-a referit la situația din lunile ianuarie — februarie, când prețul pe piața spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat față de nivelul de la începutul anului. „Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan, suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață”, a spus el, Potrivit Agerpres.

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înțeles între ei pentru a crește prețul, Chirițoiu a răspuns: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd”. „Pe fondul unor condiții climaterice excepționale, prețul electricității a crescut la începutul anului, vedem pe piața pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar prețul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piață care ne-au contactat și vor să aibă discuții privind evoluția prețului. Ok, vom culege elemente din discuțiile cu ei și, dacă vom considera că sunt elemente și avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigații, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a adăugat el.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să le faci trandafirilor înainte de a-i planta în grădină. Doar așa vor avea cele mai frumoase flori
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
Playtech.ro
Ce îndatoriri are un administrator de asociaţie. Mulţi vor să ocupe funcţia, dar nu este deloc uşor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ungaria cere pedepsirea românilor: E inacceptabil ce se întâmplă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație pentru fiecare bloc din România. Raed Arafat a dat ordin: Controlăm și dăm amenzi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns