„Prin sentința civilă nr. 1173/24.04.2015, pronunțată în dosarul nr. 3874/2/2011, Curtea de Apel București a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale și obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea prețurilor finale reglementate aplicabile de către GSER, pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect. Admite în parte acțiunea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 291,39 milioane lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia până la data de 31.12.2010.(…) În momentul comunicării sentinței civile nr. 1173/24.04.2015, ANRE va formula recurs împotriva acestei hotărâri”, se arată într-un comunicat al ANRE.
Gazul se scumpeşte din 1 iulie. Cu cât vor plăti mai mult românii
Conform sursei citate, potrivit dreptului administrativ, cererea de despăgubire pentru vătămarea produsă prin emiterea unui act administrativ nelegal, formulată în temeiul art. 19 din Legea 554/2004, este condiționată de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: existența unui act administrativ nelegal anulat de instanță, producerea unui prejudiciu și dovedirea legăturii de cauzalitate între actul administrativ nelegal și prejudiciul suferit de reclamant. În lipsa unui act administrativ constatat nelegal de către instanța de judecată, răspunderea patrimonială a autorității publice nu poate fi angajată.
Potrivit președintelui ANRE, Niculae Havrileț, autoritatea a recunoscut aceste cheltuieli în anul 2012, însă procesul intentat de compania GDS Suez în 2011 a continuat.
„În 2011, GDF Suez a introdus o acțiune pentru recunoașterea unor cheltuieli din perioada 2008-2010, dar din 2012 ANRE le-a recunoscut și s-au recuperat până la 1 ianuarie 2015. În schimb, procesul a continuat”, declarat, luni, pentru AGERPRES președintele ANRE.
La data prezentului comunicat, sentința civilă menționată nu a fost redactată, prin urmare nu cunoaștem considerentele pentru care instanța de judecată, deși a respins capetele principale de cerere ca fiind rămase fără obiect, a admis, totuși, capătul subsidiar privind obligarea ANRE la plata unor despăgubiri. „ANRE consideră că, prin Ordinele nr. 31/2012 și nr. 22/2014 de aprobare a prețurilor reglementate prin care au fost majorate prețurile finale reglementate, societatea GDF Suez și-a recuperat costurile realizate și neacoperite prin prețurile practicate și la care se referă instanța de judecată’, se arată în comunicat.
Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să vă schimbaţi furnizorul de energie electrică
Reprezentanții companiei declarau la acea dată că prețul final la gazele naturale nu reflectă realitatea costului de achiziție a gazului, diferența de peste 25% dintre costul real al gazului și prețul de vânzare generând distorsiuni masive pe piața de resort.
Potrivit acestora, prețul moleculei de gaz rusesc a evoluat, în perioada octombrie 2009 — februarie 2011, de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh și această creștere reflectă majorarea continuă a prețului petrolului în ultimele 12 luni și deprecierea ratei de schimb leu/dolar în aceeași perioadă.
În plus, în afară de creșterea intrinsecă a costului gazului rusesc, ponderea gazului importat era în continuă creștere, atingând un nivel record în februarie 2011, când coșul de gaze publicat de ANRE era de 41,2% (adică ponderea gazului rusesc în aprovizionarea globală cu gaz a României), comparativ cu procentul de 32% din ianuarie 2011 și 22% în decembrie 2010.
„Constatăm că prețul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 20 de luni și nu reflectă deloc realitatea costului de achiziție a gazului. Diferența dintre costul real al moleculei de gaz și prețul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piața gazelor”, menționa sursa citată.