ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, iar cel al gazului cu 10% de la 1 aprilie

Prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, Havrileț a precizat că şi prețul gazelor ar putea crește cu până la 10% de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat prețul gazelor de producție internă.
Romania TV
15 feb. 2017, 11:26
ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, iar cel al gazului cu 10% de la 1 aprilie

„Prețul la energie electrică se recalculează la fiecare șase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că prețul ori va rămâne la același nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileț.

El a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se așteaptă o scădere a prețurilor, ca urmare a unei producții mari de energie hidro, eoliană și fotovoltaică, ceea ce va echilibra situația.

„Așa cum avem acum elementele de metodologie, care stabilește clar cum se calculează prețul energiei preluată din Piața pentru Ziua Următoare, adică acea piață spot care a avut creșteri substanțiale în perioada lunii ianuarie, tot așa credem că în următorul trimestru, când vom avea un exces de apă și de vânt și chiar de energie fotovoltaică, vom avea prețuri foarte mici, spre zona negativă. Credem că, în final, până la 1 iulie prețurile se vor echilibra și vor fi la același nivel”, a susținut oficialul ANRE.

Niculae Havrileţ a mai spus că şi prețul gazelor ar putea crește cu până la 10% de la 1 aprilie.

„În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preț de la 1 aprilie. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu așa de mult”, a spus Havrileț.

Potrivit lui Havrileț, scumpirea va veni ca urmare a faptului că prețul gazelor de producție internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare.

Havrileț a mai spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

„Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald și consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coșul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import. Dacă vom structura coșul astfel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic”, a adăugat președintele ANRE.

Practic, populația va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de proveniență a acestora.

Întrebat dacă furnizorii au cerut deja recunoașterea în tarifele finale a costurilor mari din ianuarie, Havrileț a precizat că, până în acest moment, ANRE nu a primit nicio solicitare de la furnizori pentru piața reglementată.

În urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat că prețul energiei pentru consumatorii casnici ar putea crește de la 1 aprilie, ca urmare a prețurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă ANRE nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor.

E.ON România: Gazele s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%

„Acest tip de declarații nu sunt benefice pentru piața de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluția pieței. Noi considerăm că are dreptul să vină cu idei, cu propuneri, orice operator economic implicat în sectorul energetic”, a comentat Havrileț.

Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu față de cel din primele zile ale anului.

Potrivit oficialului E.ON, ANRE ar trebui să revizuiască prețul energiei de la 1 aprilie.

„Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie și toți operatorii pot face asta. Depinde de evoluția prețului pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.) în următoarele săptămâni și în următoarea lună, dar cu siguranță ANRE va trebui să revizuiască evoluția prețului la 1 aprilie. În februarie și martie am putea avea evoluții care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacționează, există un risc și mai mare să existe o creștere de preț pentru consumatorii reglementați. Nu este scopul nostru să ajungem la o creștere de preț, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la prețul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină”, a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica și Nuclearelectrica o oferă pe piața reglementată. De asemenea, autoritatea ar trebui să permită companiilor care furnizează electricitate populației să achiziționeze energie și de pe alte piețe în afară de Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), întrucât, în prezent, dacă acești furnizori nu pot cumpăra energie de acolo, singura soluție pentru ei este achiziția de energie de pe piața spot și cea de echilibrare, unde prețurile sunt mult mai mari.

„Pentru piața reglementată, în acest moment suntem nevoiți să cumpărăm energie doar pe PCSU. Prima și cea mai ușoară decizie pe care ar trebui să o ia ANRE este să crească electricitatea oferită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica pentru piața regulată. A doua măsură pe care ar trebui să o ia ANRE este să ne permită să cumpărăm energie de pe alte platforme pentru piața reglementată, nu doar pe PCSU, dar și de pe PCCB (Piața Centralizată pentru Contracte Bilateriale — n.r.). Acum nu putem face asta și suntem nevoiți să mergem pe PZU, iar ce nu putem achiziționa din PZU să cumpărăm de pe PE (piața de echilibrare — n.r.), care ar trebui să aibă un cu totul alt rol”, a adăugat Hajdinjak.

Acesta a arătat că E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. „Ne-au răspuns că trebuie să sancționăm astfel de practici, însă nu mai avem pe cine să sancționăm, pentru că aceste companii au intrat în faliment”, a adăugat oficialul E.ON România.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Iohannis: Guvernul ar putea fi definitivat în scurt timp în urma negocierilor
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina