ANRE propune Guvernului îngheţarea preţului gazelor pentru populaţie până în octombrie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune Guvernului îngheţarea preţului gazelor naturale pentru populaţie la nivelul actual până în octombrie, deşi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană şi FMI prevede o creştere a preţului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile preţuri de pe piaţă, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Iulian Tudor
19 mai 2016, 10:50
ANRE propune Guvernului îngheţarea preţului gazelor pentru populaţie până în octombrie

Totodată, ANRE analizează posibilitatea stabilirii unui depozit strategic de gaze, pentru siguranța aprovizionării pe timpul iernii, când consumul este foarte mare.

El a venit cu această propunere în contextul în care prețurile pe piața liberă au scăzut foarte mult în ultima vreme, ajungând la un nivel similar cu cele reglementate, iar calendarul de liberalizare nu mai este de actualitate.

„Calendarul stabilit de Guvern arată că, la 1 iulie, ar trebui ca prețul pentru consumatorii casnici să urce cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei. Prețurile internaționale sunt în jurul nivelului de 63 de lei, iar pe bursă ofertele de cumpărare ajung la 58 de lei. Producătorii ezită să vândă la acest preț, din cauza taxei pe veniturile din reglementare, unde există un prag de 72 de lei. Probabil că pe piață ofertele s-ar întâlni undeva la 60 de lei pe MWh”, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit lui Havrileț, în aceste condiții nu se mai justifică o majorare a prețului pentru populație de la 1 iulie, întrucât tariful reglementat ar deveni atunci mai mare decât cel din piața liberă.

„ANRE a venit cu trei propuneri de rediscutare a calendarului de liberalizare: eliminarea sa totală și intrarea pe piața liberă, prorogarea calendarului pentru un an sau măcar pentru trei luni, adică până la 1 octombrie, urmând să evaluăm din nou în funcție de prețurile pieței, iar o a treia propunere ar fi reajustarea actualului calendar pe alte prețuri, de exemplu înghețarea prețului de 60 de lei timp de un an”, a mai spus Havrileț.

Acesta a adăugat că Guvernul s-a arătat îngrijorat de faptul că prețurile mari s-au putea reîntoarce pe piață la iarnă, când consumul de gaze va fi mare.

„În acest sens, există posibilitatea să ne gândim la un depozit strategic pe care să-l susțină toată piața de gaze, după modelul pieței de energie electrică, unde siguranța sistemului este asigurată prin rezerva secundară. Am putea propune ca o anumită cantitate de gaze să fie considerată strategică”, a adăugat șeful ANRE.

În urmă cu o săptămână, Havrileț a anunțat că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație.

„Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situație. Am considerat că este important ca inițiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să știe că la ora actuală evoluția pieței gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creștere a prețurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

„Ministerul Energiei solicită o analiză și un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor prețuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă prețurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceștia. Așa cum vedem evoluția petrolului, de care depinde prețul gazelor, piața petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 — 2017, nu vedem o modificare a prețului”, a continuat Havrileț.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre