ANRE: Raportul Curţii de Conturi nu prezintă concluzii obiective, are date amestecate din două perioade de reglementare

Raportul Curții de Conturi privind performanța pieței de energie electrică nu prezintă concluzii actualizate și obiective, furnizând date amestecate din două perioade diferite de reglementare, iar în acest context, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a formulat obiecțiuni împotriva raportului de audit, se precizează într-un comunicat al autorității remis, miercuri, AGERPRES.
Filip Stan
20 apr. 2016, 15:10
ANRE: Raportul Curţii de Conturi nu prezintă concluzii obiective, are date amestecate din două perioade de reglementare

Documentul Curții de Conturi reprezintă un audit de performanță efectuat asupra pieței de energie electrică în ansamblul ei și nu este un raport asupra activității ANRE în sine. Auditul nu prezintă concluzii actualizate și obiective, având în vedere că aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din două perioade de reglementare diferite (a doua și a treia perioadă). Astfel, încă înainte de demararea auditului Curții de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioadă de reglementare (2008-2012).  Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare s-a făcut cu corectarea aspectelor semnalate în a doua perioadă de reglementare, corecțiile aplicându-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul acestor reconsiderări a fost reducerea drastică a tarifelor de distribuție în perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemulțumirea operatorilor de distribuție, care au acționat ANRE în justiție. Ca urmare, ANRE are, în prezent, 50 de procese cu operatorii de distribuție cu privire la stabilirea tarifelor de distribuție„, se menționează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții autorității subliniază că ANRE a formulat, potrivit legislației de organizare și funcționare a Curții de Conturi, obiecțiuni împotriva raportului de audit al performanței.

Având în vedere că raportul conține doar recomandări și nu măsuri concrete, executorii, documentul nefiind un act administrativ, el nu poate fi contestat în instanță. Valorificarea aspectelor consemnate în raportul de audit al performanței se face prin emiterea unei scrisori care conține recomandările formulate de Curtea de Conturi pentru diminuarea costurilor, sporirea eficienței utilizării resurselor și îndeplinirii obiectivelor propuse la nivelul programului/proiectului/ procesului/activității sau entității auditate„, se mai menționează în comunicat.

De asemenea, reprezentații ANRE menționează că o parte din recomandările Curții de Conturi au fost deja puse în practică, un exemplu în acest sens fiind completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea și aprobarea programelor de investiții ale operatorilor economici.

Conform sintezei Raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, realizat de Curtea de Conturi, pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 — 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.

La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)„, se precizează în raport.

Potrivit documentului, pierderile înregistrate în rețelele electrice de distribuție în perioada 2010-2013, de 27,6 TWh, reprezintă 46,1% din energia livrată de Hidroelectrica SA, sau 64,7% din energia livrată de SN Nuclearelectrica SA, sau 49,1% din energia livrată de Complexul Energetic Oltenia SA, în aceeași perioadă.

„În rețelele electrice de distribuție și transport, pierderile înregistrate au fost, în perioada 2010-2014, în medie de 7,8 TWh/an, fapt ce a generat costuri estimate la nivelul operatorilor de distribuție și transport de 1.880.930 mii euro (1,8 miliarde de euro — n.r.), ce au fost suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali de energie prin includerea acestora în tariful pentru serviciul de transport și distribuție. Astfel, în tariful mediu de distribuție aplicat consumatorilor, costurile cu achiziția de energie pentru acoperirea pierderilor la nivelul operatorilor de distribuție a reprezentat în medie 26%”, potrivit raportului.

În perioada auditată, prețurile de vânzare a energiei electrice la consumatorii finali au înregistrat creșteri de 33,32% (de la 438,1 lei/MWh, la 584,1 lei/MWh), în cazul consumatorilor casnici, și de 21,7% (de la 396,88 lei/MWh, la 482,63 lei/MWh), în cazul consumatorilor noncasnici, aceste majorări fiind generate, pe de o parte, de creșterea nivelului taxelor/contribuțiilor (certificate verzi, cogenerare, acciza, TVA) incluse în prețul de vânzare al energiei electrice, iar pe de altă parte de creșterea tarifelor aferente serviciului de distribuție și transport.

În semestrul întâi 2014, ponderea cea mai mare în prețul mediu de vânzare a energiei electrice pentru consumatorii finali o reprezintă tariful de rețea (tariful pentru serviciul de transport și distribuție), care în cazul clienților casnici reprezintă 40,24%, iar în cazul clienților noncasnici reprezintă 29,54%.

„Astfel, în semestru I 2014, din prețul de vânzare a energiei electrice la consumatorii casnici de 584,11 lei/MWh, costul energiei electrice (prețul energiei electrice vândute de producătorii de energie) a fost de 152,65 lei/MWh, reprezentând 26,15%, iar restul de aproximativ 73,85% reprezintă tarife pentru servicii (furnizare, distribuție, transport, sistem, etc. — 44,4% %) și taxe/contribuții (29,45 %)”, potrivit Curții de Conturi.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)