ANRE a aprobat un prodin privind standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, o variantă revizuită a unui standard în vigoare din 2007.
Standardul stabileşte nivelul de calitate pe care distribuitorii trebuie să îl îndeplinească în furnizarea energiei electrice către clienţi şi fixează indicatori de performanţă în asigurarea serviciului de distribuţie.
„Trebuie subliniat că neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuţie (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar”, se arată în comunicatul ANRE.
Citeşte şi: ANRE: Reducere de 2,4% la factura finală a energiei electrice în trimestrul II pentru consumatorii casnici
Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de către ANRE, firmele de distribuţie de energie electrică vor avea putea să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural.
Distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, „în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, potrivit Ordinului.
Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o desăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tendiune şi 30 de lei la joasă tensiune.
În cazul unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.
Astfel, dacă întreruperile neplanificate depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, in conditii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600-1400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tendiune şi 60-200 de lei la joasă tensiune, în funcţie de durată şi alte criterii stabilite de ANRE.
Autoritatea consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră: „când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi”, se arată în proiectul de Ordin.
Potrivit ANRE, distribuitorii vor fi forţaţi, prin aceste măsuri, să facă investiţii pentru a respecta indicatori de performanţă pe întreg teritoriul ţării.