Situația devine tot mai confuză în condițiile în care noul card pentru energie va fi trimis beneficiarilor prin poștă începând cu luna februarie. Cardul respectiv va pute fi utilizat pentru plata facturilor la gaze, curent și căldură.
Confuzia a apărut în urma faptului că prețul pe kilowatt a fost calculat în funcție de consumul mediu lunar de anul trecut. Pentru prima jumătate a lunii decembrie, factura a fost calculatî în conformitate cu Ordonanța de Urgență 27.
Pentru ce-a de-a doua perioadă, 16-30 decembrie, prețul pentru un kilowatt a fost calculat la consumul real, iar chiariașii sau cei cu mai multe proprietăți au fost nevoiți să depună declarații pe propria răspundere, valabile până la 30 decembrie.
Începând cu perioada 16-30 decembrie formula de calcul a facturilor a fost făcută conform legii 357. Pentru eliberarea cardului de energie, românii vor avea nevoie de un certificat de validare a datoriei emis de asociația de locatari și care va putea fi utiliazat doar la Poștă.
Pe lângă cardul de energie și certificatul de validarea a datoriei beneficiarii vor avea nevoie și de cartea de identitate pentru ca oficiul poștal să poată efectua plata respectivă către asociația de proprietari. Banii vor fi livrați de Compania Națională Poșta Română în conturile asociației de proprietari după care, cea din urmă va trimite plata către furnizorul de energie termică.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat pentru Antena 3 procedurile necesare pentru ca administratorii de bloc să elibereze documentele necesare.
„Într-adevăr, acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat, pentru căldura de la bloc. În perioada următoare, odată cu cardul de energie către asociațiile de proprietari, avem peste 190.000 de asociații de proprietari”, a declarat Boloş.
De asmenea, ministrul a mai declarat că asociațiile de proprietari vor primi și un ghid în care vor fi trecute toate informațiile necesare cu privire la modul de completare și utilizare a certificatului de validare a datoriei.
Vom trimite o înștiințare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociațiile de proprietari vor fi îndrumate efectiv cu privire la modul de completare și utilizare a lui. Este un certificat simplu care validează o datorie a pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc nu ar trebui să creeze dificultăți”, a susținut Marcel Boloș”.
Totodată, Boloș mai precizează că încă sunt asociații de locatari care acceptă plata doar în numerar.
„ Nu sunt, cum am spus, informatizate și din acest punct de vedere ar trebui să căutăm cea mai simplă formă prin care oamenii să poată să își plătească căldură la blocurile de locuințe.
Nu este cazul ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu-și fi făcut datoria, noi cu tot ceea ce am avut de făcut până în acest moment în privința încheierii convenției poștale, aprobării modelelor de card de energie și certificat de validare a datoriei, lista de beneficiari, care este o muncă enormă, împreună cu ministerele de resort”, a mai spus Marcel Boloş.