Potrivit președintelui ANRP, în urma acestei inventarieri s-a stabilit că multe terenuri sunt disponibile, iar pentru multe există suprapuneri de titlu de proprietate.
„În aproape toată țara a fost finalizat procesul de inventariere a terenurilor. Sunt doar 16 localități din România din cele peste 3.000 care nu au făcut încă acest lucru. Pentru acestea 16 bănuiesc că va urma un tratament preferențial de verificare. După această inventariere rezultatele au fost anticipate de unii, neașteptate pentru marea majoritate. Multe terenuri sunt disponibile, multe terenuri au fost preluate anterior de la stat pentru a fi date foștilor proprietari care încă sunt libere și sunt multe probleme cu suprapuneri de titluri (…) Deci după această inventariere și după ce s-au constatat astfel de situații, normal că este nevoie acum de o viziune comună referitoare la ce vom face de aici încolo”, a afirmat Băeșu.
Președintele ANRP a mai afirmat că prin legea care se află în procedura de promulgare se va face pentru prima dată în istoria postdecembristă un act de dreptate și pentru ceilalți cetățeni români în afară de cei care sunt beneficiarii legilor restituirii, în sensul că terenurile care au fost preluate de la statul român și nu au fost date cetățenilor pentru care au fost solicitate trec înapoi la statul român și vor rămâne în continuare disponibile în procesul de restituire.
„Viziunea legiuitorului este să le luăm înapoi la statul român doar pentru că le găsim libere după atâția ani de când au fost preluate și preluările acelea nu și-au atins scopul și atunci cred că suntem perfect îndreptățiți să ne întrebăm dacă scopurile pentru care au fost preluate au fost reale. Atât timp cât sunt libere, înseamnă că ceva nu s-a potrivit și atunci este normal să le luăm înapoi la statul român, în administrarea ADS și dacă e nevoie de ele, justificat de această dată, pentru a finaliza procesul de restituire, pe procedura nouă, stabilită în 2013, prin hotărâre de Guvern se vor da aceste terenuri de la stat către comisiile locale de fond funciar, după o verificare prealabilă a cererilor celor care solicită aceste terenuri„, a mai afirmat George Băeșu.
Potrivit sursei citate, prin modificările acestei legi termenul în care se acordă despăgubirile s-a redus de la șapte la cinci ani.