La începutul anului 2011, Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a aprobat prin hotărâre demararea procedurilor privind înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
La sfârșitul anului 2012 a fost semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Primăria Târgu Jiu. Au existat deja trei întruniri ale grupului de lucru format din autoritățile de la Primăria Târgu Jiu, precum și cei responsabili din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
„Înscrierea Ansamblului «Brâncuși» din Târgu Jiu în Lista Patrimoniului Mondial reprezintă prioritate zero pentru Institutul Național al Patrimoniului. Astfel, operele lui Constantin Brâncuși vor fi promovate la adevărata lor valoare. În 2014 ansamblul va deveni al 32-lea obiectiv românesc din patrimoniul mondial UNESCO. Un grup alcătuit din arhitecți/urbaniști, istorici de artă și arheologi ai INP, împreună cu Ministerul Culturii și cu autoritățile locale din Gorj vor întreprinde în următoarele luni proceduri și acțiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO. Includerea operei lui Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală si va aduce un binemeritat tribut marelui artist” a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului.
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial. Brâncuși a fost solicitat în 1935 să construiască un monument comemorativ în memoria eroilor gorjeni. Acesta propune ridicarea unei coloane compusă din 17 module. Mai târziu, adaugă o poartă monumentală, apoi o masă și un grup de scaune.