Pe teritoriul României, prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gopodărie din localitatea Pardina, judeţul Tulcea.
Până acum, au fost confirmate în ţara noastră 12 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în şase judeţe, respectiv Tulcea – patru focare active la Crişan, Periprava şi C.A. Rosetti, Sulina şi un focar stins la Pardina; Prahova – două focare active, Loloiasca şi Balta Doamnei; Bacău – un focar activ în Municipiul Bacău; Braşov – un focar activ la Ucea de Jos; Mureş – un focar activ la Sâncraiul de Mureş şi Constanţa – două focare active la Almălau.
„Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, raţe, gâşte, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor). În ceea ce priveşte cazurile de influenţă aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 şi până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: raţe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în 10 judeţe, astfel: Constanţa –42 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul Bucureşti – 5 cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţional Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.
Până la acestă dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări.
Citeşte şi Alerta de gripă aviară a ajuns la Constanţa. Păsări din două gospodării, moarte în condiţii suspecte