Precizarea vine după apariţia unui studiu realizat de Universitatea din Bucureşti care indică faptul că pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu noul coronavirus şi ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest viurs.
”Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută”, a transmis ANSVSA, potrivit profit.ro.
Până la această dată, ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de Universitatea București și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internațional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranței alimentelor în Uniunea Europeană.
”Respectarea cu strictețe de către personalul angajat care manipulează și comercializează alimentele a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de informare adecvată a consumatorilor, garantează că produsele alimentare puse pe piață sunt sigure. În același timp și consumatorii trebuie să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor”, adaugă ANSVSA, precizând că studiile și opiniile știintifice luate în considerare de ANSVSA, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscului pe domeniul siguranței alimentelor trebuie să respecte rigurozitatea știintifică, recunoscută la nivel european și internațional.
În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu SarsCoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele Studiului privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate și formularea unor propuneri de soluții, măsuri și tehnologii noi și emergente pentru prevenirea transmiterii virusului în comunități, realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetători coordonat de Centrul 3NANOSAE din cadrul Universității din București, care și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație.
Citeşte şi Un studiu al Universităţii Bucureşti contrazice opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii