„Avem probeleme legate de două boli foarte importante, una este cea a gripei aviare care evoluează în România și avem deja 44 de cazuri și 7 focare, dar păsări sălbatice și la gospodăriile populației. Eforturile noastre se duc în a le menține în această zonă, unde se procedează deja la eliminarea acestor focare și la împiedicarea transferului acestora la exploatațiile profesionale, în zonele de maxim risc. Ungaria suportă un episod extrem de sever de gripă aviară deoarece virusul a intrat în exploatațiile profesionale și a generat pierderi semnificative. Din fericire, la momentul acesta, România gestionează acest fenomen și nu avem afectate exploatații profesionale care să genereze pierderi economice„, a explicat Brănescu.
Pesta porcină africană este o altă boală care a fost ținută sub control de autoritățile veterinare, dar care evoluează extrem de aproape de granița cu România.
„Pesta porcină africană a ajuns la 10 kilometri de frontiera de nord a României și unde depunem eforturi semnificative pentru a monitoriza și pentru a împiedica prin măsurile proprii de biosecuritate penetrarea în țară a virusului. Bineînțeles că porcul sălbatic, având în vedere condițiile climatice actuale cu îngheț, cu suprafețe mari ce pot fi parcurse din lipsă de hrană, mistrețul poate genera risc, dar și porcul domestic dacă este transferat peste frontieră poate genera un risc similar„, susține șeful ANSVSA.
În privința bugetului, președintele ANSVSA susține că este unul satisfăcător, la nivel execuției din 2016, dar speră să mai obțină resurse la rectificare.
„Bugetul este satisfăcător, așteptăm la rectificare ceva în plus, dar ne vom descurca cu acest buget. Vom intensifica și suportul veniturilor proprii pentru a putea majora nivelul de investiții propus. Lupta cu boala nu este întotdeauna perfect previzibilă, iar pe zona de despăgubiri pot să apară necesități financiare care trebuie mobilizate. La nivel de dotări cu echipamente de laborator întotdeauna este loc de mai bine, pentru că tehnologiile progresează, astfel încât este benefic să fim racordați la nivel maxim tehnologic pentru a avea rezultate cât mai rapide și mai eficiente în determinările de laborator pe care le face Autoritatea„, a mai spus Brănescu.
Bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2017, în sumă de 630 de milioane de lei, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de Agricultură reunite din Parlament.
Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și cei din Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din Senatul României au avizat bugetul ANSVSA cu 20 de voturi pentru și 6 împotrivă.
Cele două comisii au împreună 35 de membri, dintre care 24 sunt deputați și 11 senatori, dar la dezbaterile de vineri pe bugetul ANSVSA au mai rămas doar 26 de parlamentari, față de 30 de membri prezenți la avizarea bugetului Ministerului Agriculturii.
Din bugetul de stat al ANSVSA, cheltuielile de personal reprezintă 26,2 milioane de lei, cele pentru bunuri și servicii — 9,33 milioane de lei, transferuri între unități — 566,13 milioane de lei, proiecte cu finanțare din Fonduri Europene Nerambursabile — 28 de milioane de lei, iar cheltuielile de capital sunt în sumă de 317.000 lei.
Bugetul total al ANSVSA, inclusiv veniturile proprii, se ridică la 666,8 milioane de lei.
Comisiile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au început vineri dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.
Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.
Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10,00.
Citeşte şi Focare de gripă aviară confirmate în judeţul Tulcea