ANSVSA îi sfătuieşte pe cei aflaţi în această situaţie ca, pe tot parcursul procesului de vindecare sau, după caz, până în momentul în care află că testul este negativ, să lase animalele de companie în grija unor persoane de încredere. Dacă, totuşi, acest lucru nu este posibil, reprezentanţii ANSVSA recomandă măsuri speciale de igienă: „În cazul în care trebuie să aveţi grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte şi după contactul cu acestea, precum şi să respectaţi normele generale de igienă. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Totodată, reprezentanţii ANSVSA recomandă anumite măsuri de precauţie în ceea ce priveşte contactul cu animalele de companie şi cu cele domestice. Astfel, apa şi alimentele pentru animale trebuie să fie curate, la fel şi recipientele în care li se servesc mâncarea şi apa. De asemenea, persoanele care îngrijesc animalele trebuie să se spele pe mâini după ce au manipulat alimentele, proviziile şi dejecţiile animalelor şi să schimbe cât mai des aşternutul folosit de acestea.

Cum arată plămânii unui pacient infectat cu coronavirus. Cum se degradează accelerat VIDEO

Potrivit unor studii ale comunităţii ştiinţifice internaţionale, menţionate de reprezentanţii ANSVSA, coronavirusurile reprezintă o familie virală extrem de numeroasă. Astfel, unele dintre ele induc boala la oameni, altele la anumite populaţii de animale.

În forma în care s-a propagat în prezent, coronavirusul nu afectează animalele. Totuşi, să nu uităm că structura genetică a virusului SARS-COV-2 sugerează faptul că sursa iniţială a fost de origine animală. „Cu toate acestea, în urma analizei datelor disponibile în prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte puţin probabilă”, se precizează în comunicat.

Previziuni coronavirus: 8 mai, prima zi fără decese cauzate de COVID 19 în România

Potrivit sursei citate, virusul SARS-COV-2 se leagă de anumiţi receptori celulari specifici, lucru care permite accesul în celulele gazdei. Deşi aceşti receptori sunt prezenţi în speciile de animale domestice şi par să fie capabili să interacţioneze cu virusul uman, simpla prezenţă a receptorilor nu reprezintă o condiţie suficientă pentru ca animalele să fie infectate. „Acest lucru se explică prin faptul că virusul nu foloseşte doar receptorii celulari, ci şi alte componente celulare pentru a se replica în interiorul celulei”, se arată în comunicat.

În prezent, comunitatea ştiinţifică internaţională cercetează posibilitatea transmiterii virusului între animale şi oameni, prin alimente şi prin contactul cu mediul înconjurător. Însă este de reţinut că, „până la apariţia unor noi dovezi/studii ştiinţifice care să aducă informaţii suplimentare cu privire la transmiterea SARS-COV-2 între animale şi oameni, animalele de companie şi cele domestice nu trebuie considerate drept o posibilă sursă de infecţie cu virusul SARS-COV-2”, se mai spune în comunicat.