Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, în România atmosfera antimaghiară şi cea împotriva Ţinutului Secuiesc se datorează în primul rând „manipulării şi dezinformării”, iar acest lucru nu poate fi schimbat de la o zi la alta.
„Aceste ziduri artificiale nu le putem dărâma de la o zi la alta, dar trebuie să recunosc că nici noi nu am făcut în ultimii 20 de ani destule în acest scop. Din acest motiv trebuie să schimbăm strategia noastră, astfel încât românii să primească o imagine mai pozitivă despre Ţinutul Secuiesc. Problema este că presa română nu vorbeşte deloc despre aspectele pozitive ale zonei, ci la Bucureşti ştirea este doar ce declară Tokes Laszlo”, a spus Antal.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menţionat, în acest context, că nu din cauza lui Laszlo Tokes le este ruşine cetăţenilor români în străinătate când trebuie să arate paşaportul românesc.
„Despre Tokes toate lumea îşi aduce aminte ca omul care s-a împotrivit lui Ceauşescu şi regimului comunist, indiferent că unora sau altora le place sau nu ceea ce declară el. Însă, dacă există libertate de exprimare în România, trebuie să acceptăm că oricine poate declara ce doreşte, fie că ne place sau nu ceea ce spune. Nu din cauza lui Tokes ne este ruşine în străinătate când trebuie să arătăm paşaportul românesc, ci de ceea ce a făcut în ultimii 23 de ani clasa politică, sau unii români care trăiesc în ţările respective şi comit infracţiuni. Consider că, chiar dacă suntem de la UDMR, noi trebuie să-l apărăm pe Tokes”, a subliniat Antal Arpad.
El a adăugat că Laszlo Tokes este cetăţean român şi are dreptul să îşi exprime liber opiniile şi că nu el ar trebui să fie „cea mai mare problemă a ţării”.
„Să nu ajungem acolo ca Tokes să fie cea mai mare problemă a acestei ţări. În ultimii 23 de ani el nu a condus această ţară, nu a fost la putere, el doar a făcut declaraţii. Tokes, prin ceea ce a făcut în 1989, a dat posibilitatea politicienilor români să facă din România o ţară competitivă şi că acest lucru nu s-a întâmplat nu e vina lui. Alţii, cei care au exercitat puterea, sunt responsabili că trei milioane de oameni au părăsit ţara, de imaginea României în Europa, iar acum aceştia vor să-i retragă Ordinul (Ordinul Naţional «Steaua României» – n.r.)”, a conchis preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.