Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că maghiarii se află, în aceste zile, „sub un linşaj mediatic”, iar el are cel puţin două ipoteze privind motivul acestui „linşaj”.
„Din câte am observat eu, acest linşaj a fost pornit şi este direcţionat într-un fel de Antena 3. Ipoteza mea este că domnul Voiculescu, având probleme cu justiţia, doreşte cu orice preţ să distragă atenţia populaţiei de la problemele pe care domnia sa le are, iar prin televiziunile pe care le deţine ar fi în stare să destabilizeze România, chiar şi cu un conflict interetnic, pentru ca justiţia să nu-şi poate urma drumul în ceea ce priveşte procesele pe care dânsul le are”, a spus Antal.
Totodată, acesta a afirmat că miercuri seară, în timp ce la multe posturi de televiziune se discuta despre conflictul diplomatic între România şi Ungaria, ministrul Dan Şova declara „foarte clar” că autostrada Transilvania nu poate fi continuată, deoarece Guvernul nu are bani.
„România se pregăteşte ca peste cinci ani să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire, iar ardelenii, în loc de autostradă, vor primi circ. Noi, ardelenii, după 100 de ani de la Marea Unire, în loc să avem autostrăzi, în loc să avem o infrastructură modernă, primim circ de la guvernanţi. Am convingerea, iar asta este a doua ipoteză, că s-a dorit anunţarea necontinuării autostrăzii Transilvania pe fondul acestui conflict diplomatic între România şi Ungaria, tocmai pentru ca românii din Ardeal să nu observe această informaţie care îi vizează şi de care depinde în mare măsură dezvoltarea Transilvaniei”, a afirmat Antal.
Ministrul delegat pentru marile proiecte Dan Şova a declarat, joi, că, în opinia sa, singura soluţie pentru Autostrada Transilvania ar fi încheierea definitivă a contractului cu Bechtel şi găsirea unei variante de finanţare viabilă.
Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Presa maghiară relata că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc
De asemenea, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că nu se poate face o reorganizare administrativă a ţării fără să se ţină cont de interesele comunităţii maghiare şi că acest lucru „trebuie să fie clar pentru toată lumea”.
„Vreau să vă spun că toate modificările administrativ-teritoriale ale României în ultimii o sută de ani au avut la bază criteriul etnic. Întotdeauna când a fost o reformă s-a luat în calcul criteriul etnic. Că s-a luat pentru protecţia minorităţilor sau împotriva minorităţilor, este o altă chestiune, dar este o chestiune etnică”, a spus Antal.
Antal a spus că, indiferent că le place unora sau nu, şi maghiarii trăiesc în această ţară şi nu se poate face o reorganizare fără să se ţină cont de interesele acestei comunităţi.