Experţii sugerează că pietrele preţioase se găsesc pe toate continentele. Diamantele se formează la temperaturi şi presiuni imense, la peste 160 de kilometri sub scoarţa terestră, în mantaua Pământului. Erupţiile vulcanice puternice scot diamantele la suprafaţă, unde sunt prinse în roci cunoscute drept kimberlite.
Kimberlitele au între 10.000 şi 2,1 miliarde de ani vechime şi sunt rocile care provin de la cea mai mare adâcime de pe Pământ.
„Kimberlitele ne informează despre condiţiile din interiorul Pământului”, spune liderul studiului, Gregory Yaxley, geolog la Australian National University din Canberra.
Până acum, kimberlitele au fost descoperite peste tot, mai puţin în Antarctica. Acum, experţii le-au găsit şi pe continentul sudic.
Cercetătorii au descoperit trei bucăţi de kimberlite pe Muntele Meredith din estul Antarcticii, vechi de circa 120 de milioane de ani, formate pe vremea când India de azi se îndepărta de Australia şi de Antarctica.
Doar 1-2% din kimberlite conţin, însă, diamante valoroase, spune Yaxley. „Este mai puţin de 1 carat de diamant pe tona de kimberlite”, precizează expertul.
Yaxley mai spune că oricum nu se pot construi mine în mediul antarctic şi, mai mult, activitatea minieră în Antarctica este interzisă sub Protocolul Madrid, semnat de 50 de naţiuni. „Aşa că, această descoperire nu va duce la o activitate minieră pe continentul sudic şi este foarte bine aşa”, a mai spus expertul.