Antartica poate suferi modificări semnificative. Ghețarul Thwaites sau „Ghețarul apocalipsei”, cum mai este numit, este aproximativ cât suprafața statului american Florida.
Dacă acesta ajunge să se topească, ar putea crește nivelul mării al globului cu peste jumătate de metru și ar putea destabiliza ghețarii învecinați, care au potențial de a provoca o creștere suplimentară de trei metri.
În cadrul proiectului de cooperare International Thwaites Glacier, care este cea mai amplă campanie de teren demarată până acum în Antartica – o echipă de 13 oameni de știință americani și britanici au stat pe ghețar timp de șase săptămâni, de la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020.
Datorită unui vehicul robotic subacvatic – Icefin -, unor date și senzori ce privesc amararea, cercetătorii au monitorizat linia de ancorare a ghețarului și au observat unde anumite porțiuni de gheață se desprind de pe ghețar și ajung în ocean.
Oamenii de știință au descoperit în cadrul unei cercetări, conduse de cercetătorul Britney Schmidt de la Universitatea Cornell, că ceea ce provoacă topirea părților laterale ale ghețarilor este apa caldă care intră în crevase și în alte deschizături, numite terase. Anual se topesc circa cinci metri în apropierea liniei de ancorare a ghețarului.
„Apa caldă pătrunde în porţiunile cele mai fragile ale gheţarului şi agravează situaţia. Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a anunțat cercetătorul Britney Schmidt pentru Reuters, care se referă la schimbările radicale care se petrec în izolata Antartica.
„Dacă observăm mai puţină topire… nu înseamnă că gheaţa nu se retrage”, a spus Britney Schmidt.
Până acum, oamenii de știință s-au bazat pe imagini satelitare pentru a arăta comportamentul gheții, însă procedeul era unul destul de dificil pentru a obține detalii. Noul studiu arată că o echipă și-a început acțiunea de la linia de ancorare a unui ghețar major, pentru a oferi detalii exacte.
Descoperirile vor ajuta la dezvoltarea unor modele ale schimbărilor climatice, a declarat Paul Cutler, director de program pentru Ştiinţe Antarctice în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. Acesta a revizuit studiul, dar nu a participat la cercetare.
„Aceste lucruri pot fi acum luate în considerare pentru modelele care vor prezice comportamentul viitor, iar acesta era exact obiectivul acestei cercetări”, a dezvăluit Paul Cutler.