Antartica se topește! Îngrijorări majore din partea oamenilor de ştiință din cauza „Gheţarului Apocalipsei”

Apa caldă topește zone importante din Antartica. Oamenii de știință avertizează că topirea impresionabilului ghețar va afecta întregul glob, potrivit Reuters.
Alina Costache
16 feb. 2023, 09:37
Antartica se topește! Îngrijorări majore din partea oamenilor de ştiință din cauza

Antartica poate suferi modificări semnificative. Ghețarul Thwaites sau „Ghețarul apocalipsei”, cum mai este numit, este aproximativ cât suprafața statului american Florida.

Dacă acesta ajunge să se topească, ar putea crește nivelul mării al globului cu peste jumătate de metru și ar putea destabiliza ghețarii învecinați, care au potențial de a provoca o creștere suplimentară de trei metri.

În cadrul proiectului de cooperare International Thwaites Glacier, care este cea mai amplă campanie de teren demarată până acum în Antartica – o echipă de 13 oameni de știință americani și britanici au stat pe ghețar timp de șase săptămâni, de la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020.

Citește și Încălzirea globală şi topirea gheţii riscă să provoace o nouă pandemie. Virusurile şi bacteriile îngheţate de sute de ani ar putea reveni la viaţă

Datorită unui vehicul robotic subacvatic – Icefin -, unor date și senzori ce privesc amararea, cercetătorii au monitorizat linia de ancorare a ghețarului și au observat unde anumite porțiuni de gheață se desprind de pe ghețar și ajung în ocean.

Oamenii de știință au descoperit în cadrul unei cercetări, conduse de cercetătorul Britney Schmidt de la Universitatea Cornell, că ceea ce provoacă topirea părților laterale ale ghețarilor este apa caldă care intră în crevase și în alte deschizături, numite terase. Anual se topesc circa cinci metri în apropierea liniei de ancorare a ghețarului.

„Apa caldă pătrunde în porţiunile cele mai fragile ale gheţarului şi agravează situaţia. Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a anunțat cercetătorul Britney Schmidt pentru Reuters, care se referă la schimbările radicale care se petrec în izolata Antartica.

Antartica suferă topiri îngrijorătoare în continuare

„Dacă observăm mai puţină topire… nu înseamnă că gheaţa nu se retrage”, a spus Britney Schmidt.

Până acum, oamenii de știință s-au bazat pe imagini satelitare pentru a arăta comportamentul gheții, însă procedeul era unul destul de dificil pentru a obține detalii. Noul studiu arată că o echipă și-a început acțiunea de la linia de ancorare a unui ghețar major, pentru a oferi detalii exacte.

Citește și Cel mai mare ghețar din lume nu mai există: S-a rupt în bucăți și se topește. Imaginile care fac înconjurul lumii!

Descoperirile vor ajuta la dezvoltarea unor modele ale schimbărilor climatice, a declarat Paul Cutler, director de program pentru Ştiinţe Antarctice în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. Acesta a revizuit studiul, dar nu a participat la cercetare.

„Aceste lucruri pot fi acum luate în considerare pentru modelele care vor prezice comportamentul viitor, iar acesta era exact obiectivul acestei cercetări”, a dezvăluit Paul Cutler.

 

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate pe județe la Evaluarea Națională 2024. Află ce notă ai luat în funcție de locul în care ai susținut examenul. Harta edu.ro. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Un Cetățean Român Arestat Preventiv în Grecia pentru Provocarea Unui Incendiu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?