Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea „Agentul VIP” difuzată pe 24 aprilie, de la ora 21.10, la Antena 2, informează Mediafax. În urma difuzării acesteia, Consiliul a primit o reclamaţie referitoare la limbajul vulgar folosit de prezentatorul emisiunii, Cristian Brancu, şi de invitatul Serghei Mizil.
Membrii CNA au constatat că reclamaţia este întemeiată şi că atât prezentatorul, cât şi invitatul au folosit un limbaj vulgar. Reprezentanta Antena 2, Mirela Bomboe, a spus că nu au apărut „cuvinte licenţioase în sine” în emisiune, iar subiectele din emisiunea „Agentul VIP” sunt din lumea mondenă şi sunt tratate „dintr-o perspectivă cu mesaj pozitiv”.
„Sunt cuvinte şi expresii sub orice critică. Nu ştiu cum puteţi apăra un astfel de limbaj pe care îl foloseşte el”, i-a spus Cristina Trepcea, membru al CNA, reprezentantei televiziunii Antena 2, referindu-se la limbajul folosit de Cristian Brancu.
Totodată, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a spus că această emisiune a fost reluată la ora 13.30 şi a adăugat că reprezentanta postului Antena 2 se pune într-o situaţie „absolut ridicolă”, spunând că emisiunea „Agentul VIP” are un mesaj pozitiv.
„Când îl invitaţi pe acest domn Mizil, puteţi să vă daţi seama că emisiunea va aluneca într-o zonă grobiană, licenţioasă”, a spus, la rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a întrebat-o pe Mirela Bomboe dacă între Serghei Mizil şi Antena Group (din care face parte şi Antena 2) există vreun contract de colaborare, astfel încât acesta să apară numai la emisiunile televiziunilor acestui grup de media.
Mirela Bomboe a spus că nu ştie dacă există un contract de colaborare cu Serghei Mizil, însă este posibil să existe un acord semnat de acesta pentru participarea în respectiva emisiune.
„Spuneţi că nu ştiţi. Poate peste un anumit timp – pentru că s-a mai întâmplat asta, să spuneţi că nu ştiţi şi apoi să veniţi cu contractul -, poate pe viitor veţi veni cu un contract de colaborare între Antena Group şi domnul Serghei Mizil”, a spus Narcisa Iorga.
Mirela Bomboe a intervenit şi i-a spus Narcisei Iorga: „Contractul nu poate fi de colaborare”. Însă Narcisa Iorga i-a răspuns: „Staţi că nu am terminat. Cum nu este doamna Georgescu aici, cum uitaţi de bun-simţ”. Laura Georgescu, preşedintele CNA, nu a participat la şedinţa de joi a Consiliului.
„Dumneavoastră, în acest moment, spuneţi că nu ştiţi să existe un astfel de contract de colaborare”, a continuat Narcisa Iorga, însă Mirela Bomboe i-a răspuns: „Având în vedere expresia dumneavoastră, prefer să nu vă mai răspund. Mulţumesc frumos”.
După această replică, Narcisa Iorga a spus că preferă şi ea să se ridice şi să plece. „Obrăznicia trebuie să aibă nişte limite”, a mai spus Narcisa Iorga în timp ce părăsea sala de şedinţe a CNA.
Iorga a revenit în sală în momentul votului, la care – potrivit regulamentului de funcţionare al CNA – nu pot asista reprezentanţii radiodifuzorului care urmează să fie sancţionat. „Din acest moment, câtă vreme Antena Group este reprezentată de această doamnă, care nu are niciun fel de respect faţă de CNA (…), vă anunţ că eu nu voi mai asculta punctul de vedere exprimat de acest post”, a spus Narcisa Iorga.
Ulterior, la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, Consiliul a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei televiziunii Antena 2, pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, a articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.
De asemenea, sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 18, litera b din Cod, conform căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, şi a articolului 19, alineatul 2 din Cod – „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă; k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului”.
Sancţiunea de amendare a Antena 2 cu 10.000 de voturi a fost aplicată cu şase voturi „pentru” (Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea) şi două „împotrivă” (Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea).
Alte două propuneri – de amendare cu 20.000 de lei a postului Antena 2 (făcută de Christian Mititelu) şi o somaţie publică (făcută de Radu Călin Cristea) – nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.