Într-o declaraţie la Fundaţia Camerei de Comerţ a SUA, dr. Anthony Fauci a explicat că echipa sa de specialişti realizează în prezent o cercetare pentru a stabili care dintre testele rapide nu pot depista cu precizie noua tulpină Omicron.
Epidemiologul şef al SUA a precizat că testele PCR, considerate adesea „standardul de aur” pentru depistarea COVID, dau rezultate precise în cazul Omicron şi a apreciat că majoritatea testelor rapid pot detecta cu acurateţe noua tulpină. Există însă în rândul specialiştilor temeri privind testările imprecise.
În Statele Unite se fac secvenţieri numai în cazul testelor PCR pozitive. Astfel, Omicron, tulpina extrem de contagioasă a virusului, este posibil să nu fie descoperită, în condiţiile în care testele PCR cu rezultat negativ sunt folosite pentru a evita vaccinarea anti-COVID.
În schimb, testele rapide pentru COVID-19 sunt folosite de oameni înaintea evenimentelor cu număr mare de participanţi, de angajatori sau în şcoli pentru a preveni răspândirea virusului. În cazul în care testele rapid nu pot detecta Omicron, atunci noua tulpină s-ar putea răspândi chiar şi în mediile pe care oamenii le consideră sigure, spun specialiştii.
„Avem informaţii preliminare potrivit cărora nu toate testele dau rezultate precise în cazul Omicron. Cele mai multe dintre acestea, frecvent folosite, par a depista noua tulpină. Avem în desfăşurare o analiză pentru a determina care dintre testele antigenice rapid îşi menţin acurateţea în diagnoză.
Însă e clar că unele dintre acestea nu (au această capacitate). Încercăm să le descoperim pe cele care nu dau rezultate precise. Şi dacă vom reuşi, ne vom asigura că acele teste nu vor fi folosite pentru a depista Omicron”, a declarat dr. Anthony Fauci, conform Daily Mail.
Citeşte şi: Ce efect are vaccinul de la Moderna asupra variantei Omicron. Anunţul făcut de Anthony Fauci
Potrivit specialiştilor, există posibilitatea ca testele rapide să dea rezultate eronate în cazul Omicron, ceea ce le-ar transmite oamenilor un fals sentiment de siguranţă.
Tulpina Omicron circulă deja în Statele Unite, fiind deja descoperite 319 cazuri în 36 de state, inclusiv în Washington D.C. Experţii se tem că numărul real al infecţiilor ar putea fi mult mai mare, în condiţiile în care în laboratoare sunt secvenţiate doar o parte din teste.