Plantele medicinale nu actioneaza asupra germenilor care sunt la originea bolilor infectioase prin aceleasi mecanisme ca ale antibioticelor de sinteza. Asta nu inseamna ca nu le pot face sa dispara din organele bolnave. Doar ca modul lor de actiune este diferit. Ele imipiedica supravietuirea germenilor prin schimbarea terenului care le favorizeaza dezvoltarea. In plus, plantele au efecte nedorite mai putine, in special la nivelul florei intestinale. Asta cu conditia sa le folosesti corect si sa ceri sfatul farmacistului. Daca simptomele persista, este recomandat sa mergi la medic.
Branza cu mucegai contine bacterii care formeaza parti albastre sau verzui. Acestea au fost la originea descoperirii primului antibiotic, penicilina. In trecut, ciobanii obisnuiau sa aplice branza cu mucegai pe ranile oilor, pentru a preveni cangrena. Deci, daca iti place branza roquefort si ai racit, nu ezita sa o introduci in meniu. Nu te astepta, totusi, la miracole. Desi ciupercile din acest tip de branza sunt antibateriene, ele nu sunt capabile sa realizeze sinteza pe care o face medicamentul inca folosit pe scara larga. Totusi, pentru a preveni racelile, nu ezita sa consumi branza cu mucegai, mai ales in sezonul rece.
1. Propolisul
Propolisul este fabricat de albine din rasinile pe care le gasesc pe arbori. Cu el izoleaza si aseptizeaza stupul. Numerosii sai agenti anti-bacterieni il fac eficient in special in caz de gastroenterita si angina. Insa campul de actiune al propolisului este extrem de vast. El lupta si cu infectile cauzate de bacteriile si ciupercile de tip candida albicans.
Poti folosi propolis simplu sau in asociere cu miere. Doza recomandata de propolis este de un gram pe zi, timp de 10 zile, sub forma uscata sau in jur de 20 de picaturi (o lingura) in forma lichida, de trei ori pe zi.
2. Extractul de samburi de grepfrut pentru gastroenterita
Extractul de samburi de grepfrut este bogat in bioflavonoide si are proprietati antivirale, antifungice si antiparazitare. El ajuta la tratarea a numeroase infectii, in special a celor ale cailor digestive.
Citeşte mai mult pe curademiere.ro
Citeşte şi LEACURI BĂBEŞTI. Bicarbonatul şi muşeţelul, mai eficiente decât antibioticele