„Nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă totdeauna atunci când se intensifică circulaţia virusurilor care produc infecţii respiratorii, de multe ori putem să anticipăm şi un sezon gripal mai precoce”, a declarat preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, Alexandru Rafila, care este şi membru în Comitetul permanent al Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
El a mai spus că este un lucru bun faptul că a început mai devreme campania de vaccinare antigripală.
„Este şi recomandarea OMS. Dacă începem mai devreme, atunci avem şi şansa unei acoperiri vaccinale mai bune, pentru că, cu siguranţă, oamenii vor apela la acest vaccin până la sfârşitul anul sau chiar şi în prima lună a anului viitor, în funcţie şi de contextul epidemiologic”, a adăugat Rafila, conform Mediafax.
ALERTĂ MEDICALĂ în România! Numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut cu 37%
Potrivit INSP, în săptămâna 3-9 octombrie 2016, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii) a fost de 71.812, cu 37.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (52.258).
Rafila consideră că cea mai bună soluție pentru evitarea crizelor de vaccin ar fi constituirea, la nivelul Ministerului Sănătății, a unui stoc de vaccinuri care să acopere necesarul pentru un an suplimentar.
„Faptul că au existat perioade în care vaccinul a lipsit din cabinetele medicilor de familie este un lucru evident, a fost mediatizat și singura soluție e să se găsească o posibilitate legală ca să se constituie, la nivelul Ministerului Sănătății, un stoc de vaccinuri, care să acopere necesarul pentru un an suplimentar, să putem evita aceste situații”, a declarat Alexandru Rafila, marți, la dezbaterea „Vaccinarea — prioritate de sănătate publică și posibilă temă de siguranță națională”, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, instituirea stocului de vaccinuri pentru un an suplimentar nu ar duce la riscul expirării dozelor de vaccin. „Dacă există un management corespunzător al stocurilor, durata de valabilitate a unui vaccin este de trei ani și pe măsură ce se consumă din stocul respectiv el se înlocuiește. Dar trebuie să existe un management al acestor stocuri. Dar în momentul de față nu există posibilitatea de a achiziționa o cantitate mai mare de vaccin decât consumul pentru un an de zile”, a explicat Rafila, citat de Agerpres.