Scleroza multiplă nu are până în prezent un leac, însă cercetătorii urmează în prezent o pistă. Aceştia au date conform cărora viermii cârlig, unii dintre cei mai periculoşi viermi paraziţi, ar putea uşura suferinţa celor care sunt afectaţi de această afecţiune neurologică.
Bolnavii de scleroză multiplă suferă adesea de vedere înceţoşată, slăbiciune a muşchilor şi probleme de mobilitate deoarece boala atacă sistemul nervos central.
Pentru a-şi testa teoria, medicii au început să recruteze pacienţi dispuşi să fie infectaţi cu o doză inofensivă de viermi cârlig. Se pare că prezenţa parazitului în corp ar putea preveni hiperactivitatea sistemului imunitar, care este principala cauză a sclerozei multiple, reducând atât severitatea simptomelor, cât şi numărul de recidive.
Cercetătorul David Pritchard, de la Universitatea din Nottingham, a remarcat pentru prima dată beneficiile viermilor paraziţi în 1980, în Papua Noua Guinee. El a observat atunci că pacienţii infectaţi cu viermele cârlig erau rareori afectaţi de boli autoimune, inclusiv febra fânului şi astm.
Comentând ultimele teste, Pritchard a spus: „Pare anormal pentru că introducem în organism un parazit, care este prin definiţie dăunător, pentru a acţiona ca un stimul pentru a diminua efectele bolii. Numai că viermii cârlig vor fi folosiţi în condiţii controlate şi monitorizate cu grijă, iar dacă testele vor avea succes am putea vorbi despre găsirea unui mult dorit tratament pentru bolnavii de scleroză multiplă”.
Profesorul Pritchard speră să recruteze peste 70 de pacienţi dispuşi să se supună testelor.