„Punctul cel mai grav al crizei politice actuale este faptul că, repet, unul dintre actori este complet lipsit de legitimitate şI totuşi continuă să deţină puterea. În rest, aş adăuga marile probleme care ţin de instituţiile statului de drept, care nu ar trebui să facă politică, dar au rol decisiv în politică, şi acest lucru trebuie schimbat. Privitor la criza economică, cel mai grav lucru îmi pare că, într-un context nefericit, România nu are o strategie de nici un fel, cu atât mai puţin una coerentă. Speranţa mea este ca măcar Guvernul şi majoritatea parlamentară, care sper să fie aleasă de români, la 9 decembrie, să aibă o asemenea strategie„, a declarat Antonescu.
În ceea ce priveşte eşecul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, Antonescu a spus că scrutinul ar fi avut un cu totul alt deznodământ dacă Ministerul de Interne ar fi fost condus în acea perioadă de o altă echipă.
„Lucrul cel mai nefericit a fost acela că Guvernul nu a avut la conducerea ministerului Internelor şi Administraţiei o echipă capabilă să facă ceva, ce era absolut necesar, şi avea să se dovedească absolut decisiv, în aritmetica acestei bătălii şi anume să stabilească cu claritate, corectitudine şi rapiditate numărul real, în conformitate cu legea, de alegători români, în raport cu care trebuia calculat cvorumul. Pe de altă parte, cred că toate reproşurile care se fac legate de acceptarea cvorumului şi de încercarea de raportare diplomatică, la intervenţii brutale din afara ţării, nu sunt suficient de întemeiate, pentru că nu poţi să nu respecţi o hotărâre a Curţii Constituţionale, chiar atunci când ştii că această hotărâre este nedreaptă şi profund partizană. De asemenea, nu poţi pune România în război, cu sau fără ghilimele, cu structuri de putere şi cu poli de putere de care ştii că ai nevoie, aşa încât, cred că tot restul e nuanţă”, a precizat liderul PNL.
Pe de altă parte, Antonescu a arătat că nu are regrete în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile sale în perioada cât a asigurat interimatul ca preşedinte ale statului.
„Sunt convins că în perioada în care am fost preşedinte interimar al României, am făcut ceea ce trebuia făcut, am făcut lucrurile cu demnitate şi cu echilibru. Nu regret nici un gest şi nici o vorbă dintre cele pe care le-am spus atâta vreme cât am avut calitatea de preşedinte interimar. Pentru mine, personal, a fost o experienţă interesantă. Probabil că cel mai interesant şi în acelaşi timp cel mai dureros aspect al acestei experienţe a fost acela de a constata că, pentru anumiţi factori din politica internaţională, democraţia pare să fie o poveste”, a apreciat Crin Antonescu.