Crin Antonescu a adăugat că afirmaţia şefului statului despre ce ar face un preşedinte ales timp de şapte luni până la preluarea mandatului arată ce ar face chiar Traian Băsescu într-o astfel de situaţie.
„Chestiunea asta cu cercul, sigur e o glumă, dar dacă e să o tratăm serios (…) ea nu poate spusă decât de către un om care asta ar face şapte luni înaintea intrării în pâine. Nu ştiu de ce domnul Băsescu nu poate să conceapă această demnitate decât într-o legătură materială cu Palatul, cu zidurile, cu împrejurimile”, a declarat preşedintele PNL, într-o emisiune la Antena 3.
Totodată, Antonescu a admis faptul că între momentul organizării prezidenţialelor şi preluarea mandatului nu ar fi de dorit să existe o perioadă prea mare de timp.
„Şi din punctul meu de vedere nu ar fi de dorit să se ajungă la o distanţă între alegerea unui nou preşedinte şi intrarea sa în mandat. Sunt o serie de inconveniente şi de natură constituţională. Sigur, nu e vorba de ce ar face omul ăla ales în timpul ăsta, asta e caraghios, îţi poţi găsi. Milioane de oameni nu sunt preşedinţi şi îşi ocupă timpul, nu asta-i problema”, a explicat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a susţinut că şefului statului nu i s-a făcut niciun fel de ofertă la care să răspundă prin faptul că e dispus să-şi dea demisia odată cu întregul Parlament.
„Parcă aştepta un prilej, parcă a speculat acest prilej ca să facă din nou consideraţii, ca să facă nişte contraoferte la oferte care nu i s-au făcut (…) E caraghios, nimeni nu l-a întrebat, nici domnul Ponta, nici altcineva, nu l-a întrebat pe domnul Băsescu «Dom’le, ce ai vrea dumneata ca să-ţi dai demisia?». Şi atunci să vină răspunsul firesc: «Aş vrea ca 588 de parlamentari să-şi dea demisia, sau aş vrea diverse alte lucruri»”, a afirmat Antonescu.
În plus, el a susţinut că organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare se va face indiferent de opţiunea lui Traian Băsescu, dacă USL ajunge la concluzia că este posibil acest lucru.
„Eu cred că dacă putem să facem alegerile împreună cu cele europarlamentare, le vom face că vrea sau că nu vrea Traian Băsescu. Ipoteza unei formule elegante în care să renunţe la cinci luni de mandat pentru asemenea reaşezare constituţională eu o exclud, pentru că dânsul nu vrea şi e dreptul său să vrea sau să nu vrea”, a mai susţinut Antonescu, precizând că la nivelul USL încă nu s-a făcut o analiză juridică şi constituţională faţă de aplicarea acestui scenariu privind cuplarea alegerilor.
Pe de altă parte, preşedintele PNL a invocat o serie de afirmaţii din partea celor prezenţi la manifestările de la Iaşi, care erau interesaţi de momentul în care Traian Băsescu va părăsi funcţia de şef al statului.
„Mi-aş dori ca aceste loc să aibă loc cât mai repede. Nu aşa… cum nu obosesc sugerează batalioanele de propagandişti ai lui Traian Băsescu mai vechi şi mai noi să sugereze că ard eu de nerăbdare să mă duc la Palatul Cotroceni să fiu preşedinte. Nu de asta, ci pentru că lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu, toate suspiciunile justificate care se adună în jurul său atâta timp cât va fi în acea poziţie, toate lucrurile care ţin de anumite instituţii în care influenţa prezidenţială se menţine, toate lucrurile astea nu fac bine unei coerenţe instituţionale în România”, a mai afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este „o copilărie” şi „ridicolă” ideea privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2014 comasate în primăvară cu europarlamentarele şi învestirea apoi a noului preşedinte abia în decembrie 2014, la expirarea mandatului său actual.
„Este ridicol. Şi ce faci cu preşedintele ales în luna mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului, ce faci cu el până atunci? Se şi plictiseşte în aşteptare”, a afirmat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidenţiale şi parlamentare.
Preşedintele Băsescu a susţinut că soluţia o reprezintă „demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului”, după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.