„În legătură cu demisia miniştrilor acuzaţi am să-i răspund mereu preşedintelui: De ce nu a demisionat şi domnia sa care a stat sub acuzare şi a avut dosare mult mai grave? Sigur, unele dintre ele s-au închis la scurt timp după ce a devenit preşedinte. De aia nu demisionează„, a declarat Crin Antonescu.
De asemenea, şeful liberalilor a mai spus să trebuie să existe o diferenţă clară între o sentinţă definitivă a unei instanţe judecătoreşti şi o afirmaţie ANI.
Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, duminică, că miniştrii care au probleme cu justiţia şi care sunt vizaţi de raportul MCV ar trebui scoşi din Guvern. Şeful statului a explicat că mesajul Comisiei Europene în legătură cu miniştrii cercetaţi penal este adresat premierului Victor Ponta care trebuie „să găsească o soluţie”.
„Au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern. (…) Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern, trebuie să existe reacţia demisiei”, a spus Băsescu.
„Apelul este către premier să găsească o soluţie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală. (…) UE spune: „fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”, a conchis şeful statului.
Vineri, premierul Victor Ponta a declarat că nu va renunţa la miniştrii Relu Fenechiu şi Liviu Dragea, despre care s-a speculat că ar fi miniştrii suspectaţi de corupţie la care s-ar fi referit raportul MCV.