Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, şeful interimar al statului le-a mulţumit protagoniştilor din campania la referendum pentru faptul că această campanie s-a desfăşurat respectând regulile democratice.
Totodată, Antonescu a ţinut să adreseze două mesaje, primul fiind pentru instituţiile şi pentru persoanele cu sarcini în buna desfăşurare a referendumului. „Cer tuturor instituţiilor şi oamenilor de acolo să-şi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea şi numai legea”, a declarat Crin Antonescu.
În al doilea rând, preşedintele le-a cerut românilor să meargă la vot deoarece exercitarea acestui drept reprezintă fundamentul oricărei democraţii. „Nu trebuie să uităm, şi asta este o obligaţie de conştiinţă, că nimic fundamental nu se aşează într-o democraţie decât prin vot, decât prin folosirea acestui vot fundamental. Democraţia se bazează pe participare şi nu pe absenţă. Participarea este singura garanţie că politicienii se conformează voinţei cetăţenilor”, a mai spus Crin Antonescu.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Antonescu:
-Deşi a fost o campanie intensă, desfăşurată într-o atmosferă cu destulă tensiune, s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic. Aş dori să mulţumesc tuturor participanţilor dintr-o tabără sau alta şi forţelor de ordine care au concurat la crearea unui cadru democratic, civilizat al manidfestaţiilor. Este încă un fapt care dovedeşte că România este un stat în care comportamentul democratic este matur şi că nu suntem cu nimic mai prejos de colegii din UE.
-Primul mesaj este destinat tuturor oamenilor care lucrează în instituţii publice cu responsabilitate în desfăşurarea referendumului. Cer tuturor instituţiilor şi oamenilor de acolo să-şi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea şi numai legea. Le cer ca, până când procesul se încheie, să se manifeste fără ezitare şi fără părtinire în spiritul şi litera legii
-Al doilea mesaj este destinat cetăţenilor cu drept de vot. Dragi compatrioţi, dreptul de vot este unul dintre cele mai importante câştiguri pe care le-am dobândit. El garantează şi apără, direct sau indirect, toate celelalte drepturi fundamentale. Un referendum este un moment electoral special, o consultare a naţiunii într-o chestiune concretă şi este poate singurul moment între alegerile obişnuite când cetăţenii decid în chestiuni de interes public sau naţional. Scopul este de a afla care este voinţa naţională. Iată de ce acest drept nu poate fi irosit sau subestimat.
-Fiecare are dreptul de a alege dacă foloseşte acest drept. Nimeni nu poat fi obligat sau împiedicat să voteze. Aceste lucruri sunt aspru pedepsite de lege. Nu trebuie să uităm, şi asta este o obligaţie de conştiinţă, că nimic fundamental nu se aşează într-o democraţie decât prin vot, decât prin folosirea acestui vot fundamental. Democraţia se bazează pe participare şi nu pe absenţă. Participarea este singura garanţie că politicienii se conformează voinţei cetăţenilor. Vă doresc tututror să alegeţi în faţa conştiinţei dumneavoastră calea de urmat.