Crin Antonescu a fost întrebat despre opiniile critice exprimate de mai mulţi liberali cu privire la introducerea unor noi taxe prevăzute în acordul cu FMI.
„Ni se întâmplă tuturor să vorbim prin somn, poate. Nu e niciun păcat. E uşor somnambulică această critică, acest tip de critică. De ce? Pentru că nu poţi să visezi că s-au mărit taxe şi să le critici. Le critici în somn atunci. A crescut, s-a desfiinţat cota unică în România? S-au majorat impozitele acestea în România?”, a susţinut liderul PNL.
Antonescu a afirmat că, în afară de Bulgaria, România este printre statele UE cu cea mai scăzută cotă de impozitare şi cotă unică, iar în ţări conduse de guverne de dreapta cota de impozitare este mult mai mare. „Lucrul fundamental pentru care PNL s-a bătut şi care a fost respectat de partenerii noştri în înţelegerea încheiată este că această cotă a rămas acolo. Dacă dorim să criticăm pe ce se aude, pe zvonuri, putem să o facem. Este o ţară liberă sau în orice caz un partid foarte liber, dar domnul viceprim-ministru Chiţoiu ca şi toţi ceilalţi colegi de fiecare dată (…) când s-a pus problema reală a nevoii de a creşte veniturile ne-am bătut şi am avut înţelegerea lor (a PSD, n.r.) de a respecta această cotă unică de impozitare”, a mai spus liderul PNL.
El a admis că sunt discuţii pe alte tipuri de impozite, însă eventualele critici ar putea fi făcute atunci când există „un fapt real, un fapt despre care se aude”.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu suţine că PNL riscă să fie sancţionat la vot, cu ocazia alegerilor de anul viitor, dacă va susţine măsurile de majorare a unor taxe, deoarece electoratul liberal nu se va mai simţi reprezentat de măsurile guvernamentale.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este de acord cu afirmaţiile fostului premier Călin Popescu Tăriceanu privind „grava eroare de politică fiscală” care ar duce la supraimpozitarea veniturilor din chirii.
Ministerul Finanţelor a precizat, într-un comunicat, că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar „un prim pas” pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul.