Antonescu a fost întrebat de jurnalişti ce părere are în privinţa raportului Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
„Dacă vorbim de MCV, daţi-mi voie să studiez raportul, originalul complet, şi după aceea vorbim pe larg în cunoştinţă de cauză”, a replicat Antonescu, menţionând că în ceea ce priveşte subiectul imunităţii parlamentare îşi menţine punctul de vedere exprimat înainte de publicarea raportului CE.
De asemenea, liderul PNL a fost întrebat cum este documentul „la prima vedere”.
„La prima vedere e scris mic, trebuie să-mi pun ochelarii să-l citesc”, a răspuns Antonescu.
Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.
Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.
„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.
Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.
Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.