„Am convenit împreună cu premierul, în calitatea sa de preşedinte al PSD şi copreşedinte al USL, asupra unor lucruri. Punctul meu de vedere, şi el este şi al premierului, este unul dintre lucrurile convenite în legătură cu desemnarea premierului: premierul este desemnat de către preşedintele României, dar nu în condiţiile în care preşedintele să facă ce vrea să desemneze premier pe oricine aşa cum de altfel numai domnul Băsescu şi teoreticienii săi au interpretat Constituţia în vigoare”, a arătat Antonescu, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, prin noua prevedere „nu se mai lasă loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în această chestiune”.
„Ca să nu mai avem asemenea tulburări de interpretare şi comportament politic pornind de la ideea că Guvernul este expresia de voinţă politică a unei majorităţi parlamentare, nu îi mai lăsăm loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în chestiunea aceasta. Dacă vom revizui Constituţia aşa cum ne dorim, nu va mai putea spune trăznăi într-o democraţie de felul celor pe care le-am auzit. Preşedintele nu poate să nu recunoască rezultatul votului popular şi atunci desemnarea se face în felul următor: preşedintele ia act de rezultatul oficial al alegerilor şi încredinţează mandatul pentru a forma Guvern celui propus de prima formaţiune politică, partid sau alianţă în ordinea numărului de voturi. Dacă această persoană nu reuşeşte să alcătuiască o echipă guvernamentală şi un program cu care să obţină votul de învestitură în Parlament, preşedintele încredinţează mandatul celui de-al doilea plasat care încearcă şi el. Nu reuşeşte nici al doilea, atunci există un termen, vom vedea cât, în care fie se constituie o majoritate din forţele politice din Parlament, fie se dizolvă şi se recurge la alegeri anticipate”, a explicat preşedintele Senatului.
El a precizat că nu a semnat cu premierul Victor Ponta un document în legătură cu revizuirea Constituţiei, însă a avut discuţii cu acesta, dar şi cu alţi oameni politici şi jurişti.
CITEŞTE ŞI: Ponta confirmă că USL a decis ca mandatul prezidenţial să aibă o durată de patru ani
Totodată, Antonescu a vorbit şi despre articolele din Constituţie referitoare la proprietate, precizând că liberalii consideră că acestea trebuie să fie menţinute în actuala formă. „E posibil ca premierul să depună în nume personal un amendament, ceea ce evident este dreptul său, însă punctul nostru de vedere al liberalilor – şi sperăm să fie şi al USL şi al Parlamentului în întregul său – este să rămână aşa cum sunt stipulate dreptul la proprietate, prezumţia de nevinovăţie sau averi licite. Şi cum există articole în baza cărora în momentul în care se dovedeşte o fraudă, o vinovăţie şi aşa mai departe să poată avea loc confiscări de avere, cred că lucrurile acestea sunt suficiente”, a afirmat Crin Antonescu, la lansarea raportului Forumului Constituţional.
Crin Antonescu a precizat că, în cazul în care Senatul nu va adopta proiectul de revizuire a Constituţiei până la sfârşitul lunii iunie, ar putea fi luată în discuţie organizarea unei sesiuni extraordinare a acestui for.