„USL, după un an de guvernare, marchează la capitolul reuşite şi o prestaţie guvernamentală care, în esenţă, a răspuns aşteptărilor pe care şi le-au pus în noi şi în guvernul nostru cei care ne-au dat votul lor”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Liderul PNL a negat existenţa unor tensiuni în interiorul Uniunii legate de modul în care este exercitată guvernarea. „Nu există agende paralele în USL. Nu există mize şi priorităţi ale Guvernului şi doar ale Guvernului. Nu există agende paralele doar ale unor partide din USL. Putem reuşi doar împreună pentru România prin activitate politică hotărâtă, loială şi complementară”, a mai spus Crin Antonescu.
La capitolul priorităţi, în capul listei este revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu exprimându-şi speranţa că va fi respectat graficul iniţial potrivit căruia proiectul elaborat de către comisia parlamentară constituită în acest scop să fie adoptat de plenurile reunite până la sfârşitul sesiunii parlamentare. Esenţiale pentru USL sunt şi reorganizarea administrativ-teritorială, o nouă Lege electorală şi modificarea Legii referendumului.
Citeşte şi Cum vrea UDMR să modifice Constituţia: Eliminarea sintagmei „stat naţional” şi limba regională
În data de 2 mai 2012, Executivul lui Victor Ponta îşi intră în drepturi, după demiterea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta este cel de-al doilea executiv condus de Ponta, după majoritatea confortabilă obţinută de USL în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2012.
Bilanţul primul an de mandat este marcat de revenirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, creşterea inflaţiei, dar şi un pact surprinzător între Palate, informează România TV.
De asemenea, în primul an de mandat al Executivului Ponta indemnizaţia pentru mame a crescut cu 10%, salariu minim a fost majorat la 800 lei, legea retrocedării a fost adoptată, prin angajarea răspunderii, iar echilibrele macroeconomice au fost menţinute.
La polul opus, Guvernul Ponta are câteva restanţe: reducerea TVA la alimentele de bază, introducerea impozitului progresiv, taxa de solidaritate şi rezolvarea situaţiei pensiilor militarilor.