Crin Antonescu i-a cerut procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.
„Având în vedere amploarea lor (a cercetărilor, n.r.), având în vedere modalităţile fără precendent – pentru că cel puţin din cât cunoaştem istoria României, de la colectivizarea forţată din anii 50 un asemenea desant de procurori din poartă în poartă în satele româneşti nu s-a mai cunoscut – având în vedere faptul că acelaşi Parchet, cu aceiaşi conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale nu a acţionat aprope deloc nicidecum în asemenea proporţii, cred că e necesar, şi cer pe această cale Procurorului General al republicii, să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestor cercetări”, a spus Antonescu.
Preşedintele interimar a menţionat că nu are îndoieli asupra acoperirii legale a acţiunilor procurorilor, dar: „Nu ştiu în ce măsură ceea ce mulţi dintre noi, care nu suntem jurişti, ştiam – că, de exemplu, mărturia cu jurământ, cu Sfânta Scriptură, se depune în faţa instanţei judecătoreşti s-a modificat şi se depune şi în faţa procurorilor„.
Totodată, Antonescu i-a solicitat preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor.
„Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede”, a spus Antonescu.
În acest context, preşedintele interimar i-a cerut premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, să sprijine demersul de clarificare a acţiunilor Parchetului în cazul referendumului.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar:
-Referitor la anchetele Parchetului în secţiile de votare din ţară vreau să precizez că preocuparea mea ţine de atribuţiile şi obligaţiile prevăzute în Constituţie. Există sentimentul exprimat de jurnalişti, comentatori că e o anchetă fără precedent cu un scop politic şi care îi are în vedere pe cei care s-au prezentat la vot.
– Vreau să fie foarte clar că nu împiedic derularea acestor cercetări. Având însă în vedere amploarea lor, desantul de procurori din poartă-n poartă, având în vedere că acelaşi parchet cu prilejul altor plângeri nu a acţionat aproape deloc, cred că este necesar şi cer Procurorului General al Republicii să ofere explicaţii publice cu privire la scopul acestor cercetări.
– Există pericolul ca dreptul de vot şi secretul votului să se extindă, ceea ce e un lucru inacceptabil. Cer încă o dată Procurorului General de urgenţă să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, mijloacele şi scopula cestor cercetări. Chiar dacă interimar, am nişte obligaţii şi de aceea solicit acest lucru.
– Îi cer public doamnei preşedinte a CSM să convoace o şedinţă a acestui for în care să discutăm asupra acestor aspecte. Prilej cu care se poate discuta şi asupra situaţiei în care să avem un răspuns pentru un ministru al Justiţiei.
– Îi cer lui Victor Ponta să sprijine acest demers de clarificare. Am văzut o declaraţie a premierului cu care nu pot fi de acord. Îi cere cetăţeanului Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României. Dacă cineva terorizează un cetăţean al României trebuie luate de îndată măsurile pentru a fi împiedicat s-o facă.
– Şi eu ca preşedinte interimar şi procurorul general avem o obligaţie comună. Ministerul Public apără ordinea de drept şi drepturile cetăţenilor. În momentul în care există îngrijorări publice atunci e datoria parchetului să explice ce şi de ce face pentru că încrederea în instituţii e fundamentală într-o democraţie.
-Aştept răspunsuri urgente de la procurorul general, de la preşedintele CSM şi de la ministrul Justiţiei în cursul zilei de mâine.
– Nu sunt preocupat de modul în care pot coabita premierul cu preşedintele suspendat. Nu mă priveşte.
– Guvenul trebuie să pună la dispoziţia Curţii nişte documente. Curtea decide.
– Domnul Traian Băsescu nu este peşedinte, deci nu are cum să încalce Constituţia. E un simplu cetăţean, sau om politic oarecare. Nu are o funcţie în stat prin care să încalce Constituţia.