„Înainte de toate îi spun (preşedintelui PSD, Victor Ponta – n.r.) că fac toate eforturile de a nu citi o notă ultimativă într-o asemenea declaraţie, pentru că nu suntem în situaţia de a ne da ultimatumuri unii altora. În al doilea rând, ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a hotărât şi a spus azi. Am luat decizia de a atrage foarte serios atenţia tuturor colegilor noştri asupra prevederilor unui articol din protocolul USL, am discutat şi despre afirmaţiile senatorului Sorin Roşca Stănescu”, a afirmat Crin Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
Întrebat dacă este satisfăcut de avertismentul pe care Crin Antonescu i l-a adresat lui Roşca Stănescu, Ponta a răspuns: „Categoric, nu. Este cea mai mare criză a USL de la formare. De altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie şi pentru alţi membri PNL să atace PSD şi nu putem merge mai departe împreună”.
Preşedintele PSD le-a dat şi un termen liberalilor pentru o sancţiune mult mai dură la adresa senatorului. „Aştept până luni să existe o delimitare clară, nu aşa, ‘Să nu mai faci!’. Nu i s-a mai spus o dată să nu mai facă? Ce, suntem la şcoală?”, a spus Ponta.
Cu puţin timp înainte de ultimatumul lui Ponta, preşedintele PNL declara că nu-şi doreşte ca USL să aibă soarta CDR.
„Experienţa tristă a coaliţiilor care au mai existat, de la CDR până la marea sau nu mai ştiu cum se numea chestiunea aia cu PDL şi PSD – prima formă a coabitării, ca să spun aşa, cu domnul Boc atunci – nu vrem să eşuăm aşa cum au eşuat acele coaliţii”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.
El a arătat că, pentru a nu eşua, USL face eforturi care constau în primul rând în grija pentru exprimarea publică.
„Prima modalitate, prima formă de efort este să avem grijă la sensibilitatea celuilalt, la faptul că lucruri pe care nu le putem rezolva între noi nu se vor rezolva nici în comunicare publică. Eforturile constau în grija pentru ceea ce formulăm din punct de vedere public”, a spus Antonescu.
El a arătat că în România există o îndelungată tradiţie potrivit căreia, atunci când se deschide cutia Pandorei, colegii unei coaliţii să facă schimburi de critici.
„Există o îndelungată tradiţie, o cultură chiar la noi ca atunci când se deschide cutia Pandorei să începem să schimbăm critici sau mai mult decât critici”, a spus liderul PNL.