„Nu s-a pus deocamdată problema prezenţei sau absenţei sale din Guvern. Am văzut decizia sa de a nu demisiona. Voi avea o discuţie şi cu premierul pe acest punct. Pe de altă parte, ştiţi că, odată procedurile parlamentare derulate, dacă începerea urmăririi penale este aprobată… Şi încă o dată spun că PNL niciodată nu a obstrucţionat acest lucru, până la urmă sunt discuţii administrative. Ceea ce ştiu este decizia domnului Vosganian de a nu demisiona având în vedere pledoaria sa pentru nevinovăţia completă în acest caz. Nu am avut o discuţie. Sigur, vom avea o şedinţă la partid”, a spus Antonescu.
Crin Antonescu a subliniat că liberalii nu au acţionat niciodată în scopul obstrucţionării actului de justiţie prin blocarea, în Parlament, a procedurilor de cercetare penală.
„PNL a votat întotdeauna pentru ca justiţia, autorităţile să poată desfăşura toate cercetările pe care doresc să le desfăşoare. Nu este o cutumă, este un principiu, pentru că nu are niciun rost ca Parlamentul să blocheze desfăşurarea unei cercetări penale, asta neînsemnând însă că prezumţia de nevinovăţie nu este respectată şi eu cred în nevinovăţia domnului Vosganian până la proba contrarie”, a mai spus Antonescu.
În situaţia în care Parlamentul ar aproba începerea urmării penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, Crin Antonescu a precizat că, „în condiţiile constituţionale din acest moment, preşedintele este cel care poate suspenda un ministru aflat în această situaţie, şi nu Parlamentul”.
„Documentele, cele care au fost primite, vor fi transmise Comisiei juridice. Se va stabili un termen pentru ca tot ceea ce urmează conform Regulamentului, să se facă. (…) Va fi un calendar rezonabil. (…) Deocamdată, noi avem în legătură cu această situaţie punctul de vedere al DIICOT, cu acuzaţiile formulate, avem punctul de vedere al domnului Varujan Vosganian. Sunt lucruri care este normal să îşi urmeze calea. Nimeni nu va obstrucţiona nici demersul Justiţiei şi sper că nimeni nu va obstrucţiona nici dreptul domnului Vosganian de a se apăra”, a adăugat liderul PNL.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Ministerul Public arată, într-un comunicat de presă, că solicitările au fost trimise Senatorului şi şefului statului „în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008”.
„Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, a precizat Ministerul Public.
Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.
De asemenea, şeful DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.