„Evident că o revenire la monarhie nu se poate face decât pe baza unui consimţământ, a unui sprijin popular majoritar. E greu să gândeşti acest lucru ca posibil, dar eu am spus cu vreo trei ani în urmă – când nu era aşa de la modă (…), am spus că monarhia nu e o amintire, ar putea fi şi un proiect. Cum îl văd eu realizabil? Eu îl văd realizabil la o adică în momentul în care există un consens în poziţii cheie din câmpul politic, din câmpul directorilor de opinie, de a discuta, de a pregăti dezbaterea unei astfel de probleme. În ce mă priveşte, şi ca lider politic de partid acum şi eventual preşedinte aş face tot ce pot ca o asemenea discuţiei să se poată purta, ca oamenii să fie perfect informaţi şi să facă o alegere”, a declarat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.
În acelaşi context, liderul liberal a adăugat că el va aduce în discuţie monarhia pentru că în opinia sa republica actuală nu are suficientă legitimitate.
„Eu am o obsesie din 1990, nu e numai a mea: insuficienta legitimitate în profunzime a republicii noastre. Faptul că noi suntem o republică în consecinţa întâmplărilor din 1947, cu alte cuvinte că n-am avut, ştim foarte bine că n-am avut un referendum explicit pe acest subiect, face pentru mine insuficient legitimată republica, ea nefiind rezultatul unui referendum liber”, a conchis Crin Antonescu.