Antonescu: Nu accept ideea „Eu îmi iau riscul să contaminez mediul”. Nu suntem o ţară bananieră

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", că dorinţei legitime a oamenilor de la Roşia Montană de avea un loc de muncă nu trebuie să i se dea curs în detrimentul siguranţei mediului. De asemenea, liberalul a afirmat că nu poate fi de acord ca statul român să plătească despăgubiri pentru cheltuielile de publicitate ale Gabriel Resources.
Filip Stan
12 sept. 2013, 10:06
Antonescu: Nu accept ideea

Crin Antonescu a respins ideea că respingerea proiectului de lege privind Roşia Montană de către Parlament îl va face pe acesta responsabil pentru eventualele despăgubiri cerute în instanţă de către compania canadiană Gabriel Resources. „Contractul nu este problema Parlamentului, este problema celor care l-au semnat”, a argumentat liberalul.

El a spus că proiectul ar putea fi pus în aplicare pe viitor dacă sunt respectate trei condiţii. „Prima este să ştim exact despre ce este vorba acolo. N-am vorbit niciodată despre ce este acolo: aur, argint, nichel? (…) În al doilea rând, sunt condiţiile majore de mediu. Deşi respect dorinţele celor de la Roşia Montană, nu pot accepta ideea ‘eu îmi iau răspunderea să contaminez mediul’. Nu suntem o ţară bananieră. Trei: care este beneficiul statului român şi al românilor din această chestiune. Nu sunt de acord să ne uităm la aurul de acolo ca la muzeu, fără să-l exploatăm dar, oricât de semnificative ar fi locurile de muncă pentru o anumită perioadă, trebuie să punem şi acest lucru în balanţă”, a susţinut preşedintele Senatului.

O altă chestiune ce-l preocupă este cea a exproprierilor din zonă. „Aseară, premierul a fentat puţin discuţia despre exproprieri pentru că vorbim de cedarea de către statul român a acestui drept de expropriere al statului către o companie privată”, a afirmat Antonescu precizând că acest lucru contravine Constituţiei, fapt menţionat în observaţiile făcute de către Ministerul Justiţiei şi inacceptabil din perspectiva PNL.

El a contestat aserţiunile potrivită cărora opoziţia sa la proiectul de lege trimis la Parlament ar avea la bază considerente electorale arătând că întreaga campanie politică şi mediatică declanşată împotriva sa ar putea să lase urme asupra popularităţii sale. „Protestul de la Roşia Montană este dirijat în mod absurd împotriva mea”, a exemplificat Antonescu.

Întrebat ce le transmite minerilor care s-au blocat în subteran la Roşia Montană, preşedintele Senatului a răspuns: „Le spun că nu ne sunt indiferenţi, că nu este nevoie de gesturi extreme, că discuţiile se pot purta în condiţii de normalitate (…) Nu putem rezolva nimic prin proteste extreme şi îi rog să-şi susţină punctele de vedere prin reprezentanţii lor”.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'