„Nu am avut nicio discuţie sau înţelegere cu Victor Ponta sau cu altcineva despre modificările din Codul Penal. Pe Traian Băsescu nu-l mai calific. Despre demisii, nu domnul Băsescu trebuie să vorbească, om cramponat de scaun în mod jenant, după ce aproape 90% dintre cetăţenii României i-au zis să plece„, a declarat Crin Antonescu.
El a admis că a discutat numai despre schimbarea din statutul de funcţionar public al parlamentarilor: „Nu detalii, nu alte lucruri, lucruri pe care le-am spus şi atunci, şi a doua zi, şi ieri”.
Şi premierul Victor Ponta a declarat, la rândul lui, nu a avut o înţelegere cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, pentru modificarea Codului penal. „Nu răspund pentru ce fac aleşii. Ministrul Justiţiei va verifica Legea amnistiei„, a declarat Victor Ponta.
Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o emisiune la B1 TV, că premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze după ce, marţi, în Parlament, s-au votat modificările la Codul Penal.
„Antonescu, Ponta, Zgonea ar trebui să demisioneze imediat după ce s-a întâmplat (n.r. – modificarea Codului Penal şi legea amnistierii) pentru a se îndrepta lucrurile. Răul făcut este atât de mare! Avem soluţii politice de a ni se da o nouă şansă, de a fi consideraţi un stat civilizat. Cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă un pas înapoi. Oricât l-am plimbat pe Ponta pe la cancelariile străine, acesta rămâne şi cu lovitura de stat din vară, şi cu plagiatul, şi cu aceste modificări care sunt o lovitură la justiţie. Oricât l-am plimba prin lume, va fi primit cu flori prin Africa, dar în Europa, America, Canada va fi privit ca un om care are probleme„, a spus Traian Băsescu.
CITEŞTE ŞI: Voiculescu: Preşedintele a revenit la vechea obsesie cu patronii de presă
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.