Întrebat dacă, aşa cum a declarat anterior, se impune schimbarea şefiei DNA şi a Parchetului General, dar şi aprobarea schimbării din funcţie a Procurorului General, Codruţa Kovesi, în cazul în care ministrul Justiţiei ar propune acest lucru, Antonescu a răspuns: „Sunt declaraţii făcute într-o altă calitate decât aceasta şi există sensuri şi nuanţe diferite. În calitate de preşedinte interimar şi pentru perioada aceasta de interimat pot să vă spun că este exclusă orice schimbare la vârful acestor instituţii”.
El a arătat că face această declaraţie fără a contrazice declaraţii şi opinii făcute ca om politic, nu ca preşedinte interimar, cu alte ocazii, chiar recente. „Socotesc calitatea de preşedinte interimar a avea o legitimitate şi o forţă politică, într-u totul diferită de cea a preşedintelui ales. Cred că pentru noi şi pentru perioada acestui interimat este esenţial să lăsăminstituţiile în funcţionarea actuală şi să asigurăm această stabilitate, chiar dacă putem să exprimăm, şi avem motive să exprimăm motive faţă de funcţionarea uneia sau alteia”, a mai menţionat preşedintele interimar.
De asemenea, Antonescu a negat că ar avea de gând să-l graţieze pe Adrian Năstase de la executarea pedepsei. „Nu graţiez pe nimeni în cursul acestui mandat interimar, şi, de altfel, dacă este vorba de graţieri, nu înţeleg de ce nu se pune, pentru oamenii care au asemenea preocupare, şi problema altor posibile graţieri”, a spus Antonescu, în prima conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a ţinut să precizeze că, prin această afirmaţie, speră că risipeşte „totul în privinţa acestui subiect”. „În calitate de preşedinte interimar, nu intenţionez să graţiez pe nimeni, pentru că graţierea este un act care presupune acea deplină legitimitate a preşedintelui ales”, a arătat Crin Antonescu.