PNL arată, într-un comunicat de presă, că oficialul american cunoaşte realităţile scenei politice din România, în data de 29 aprilie având mai multe convorbiri la Bucureşti, fiind interesat în numele Guvernului SUA să cunoască opinia autorităţilor române şi a clasei politice pe teme de interes comun.
‘Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru Crin Antonescu de a sublinia importanţa creşterii prezenţei militare americane în estul Europei şi în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de aliaţii din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic’, se arată în comunicat.
În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creşterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susţine cu tărie creşterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2% din PIB. Antonescu a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susţină această majorare şi să-şi asume că pe o perioadă de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate.
O altă temă de discuţie a fost necesitatea susţinerii Republicii Moldova în drumul său către UE, orice presiune politică sau economică din partea Federaţiei Ruse fiind de neacceptat. PNL arată că aceeaşi atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât şi de SUA şi în ceea ce priveşte aspiraţiile europene şi euro-atlantice legitime ale Georgiei.
‘Vremea sferelor de influenţă a trecut în Europa’, a subliniat Crin Antonescu, care a mai adăugat că ţările democratice trebuie să-şi unească eforturile pentru a opri destabilizarea Ucrainei.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, preşedintele PNL a arătat că parteneriatul strategic dintre România şi SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenenţa la NATO şi UE.
În viziunea liderului liberal, dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate, predictibilitatea şi transparenţa fiind cereri legitime ale investitorilor străini.
Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investiţiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic, conform sursei citate.
‘Independenţa justiţiei şi întărirea instituţiilor care luptă cu fenomenul corupţiei sunt semne ale unei democraţii puternice şi de aceea este necesar ca politicienii să susţină existenţa unor instituţii performante, independente’, se arată în comunicatul PNL.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, participă marţi la dezbaterea cu tema ‘În mijlocul furtunii – antisemitismul se întoarce în Europa’ cu ocazia Forumului Global al organizaţiei American Jewish Committee desfăşurat la Washington.
‘Având în vedere că recrudescenţa naţionalismului şi antisemitismului devine o problemă la nivelul întregii Europe, tema abordată suscită un interes deosebit, România fiind un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte legislaţia menită să combată aceste manifestări. De altfel, Partidul Naţional Liberal s-a situat ferm pe poziţia respingerii oricăror fenomene de antisemitism, promovând chiar un proiect de lege în acest sens aflat în prezent în procesul legislativ la Camera Deputaţilor’, se afirmă în comunicat.
Conform sursei citate, Crin Antonescu va avea şi o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei americane în cadrul cărora vor fi discutate atât aspecte ale relaţiilor bilaterale, cât şi rolul României în contextul geopolitic generat de criza din Ucraina.
‘În condiţiile în care criza din Ucraina reprezintă cel mai dificil moment în relaţiile dintre NATO şi Rusia de la căderea Cortinei de Fier, iar instabilitatea generată de situaţia conflictuală internă din Ucraina poate afecta din punct de vedere economic regiunea, discuţiile liderului PNL de la Washington sunt cu atât mai oportune. Dialogul direct, faţă în faţă, reprezintă cel mai potrivit mijloc de a prezenta viziunea celui mai important partid de opoziţie din România pe temele de interes comun’, precizează sursa citată.