„La orele 17.00 avem convocată şedinţa BPN al PNL şi avem, între altele, tema Ministerului Justiţiei. PNL este în continuare dispus să-şi asume, conform înţelegerii iniţiale, responsabilitatea Ministerului Justiţiei, cu un ministru care să rezolve cele mai importante, cele mai presante probleme din acest domeniu, de la propunerea de procoruri şefi până la evoluţiile legate de MCV, dar în baza criteriilor, standardelor, procedurilor, dacă e nevoie, pe care corpul magistraţilor din România, nu doar CSM, le solitică, pe care CE le confirmă şi pe care noi, ca valori, ca principiu, le-am angajat faţă de cetăţenii români. Nu intrăm, nu ne asumăm responsabilitatea politică pentru înţelegeri politice cu Traian Băsescu„, a spus Antonescu, în conferinţa de presă susţinută la sediul PNL.
El a mai spus că „PNL nu fuge de această responsabilitate”.
„PNL o asumă în condiţiile în care, într-adevăr, în cadrul Guvernului, sub imperativele programului de guvernare, ministrul Justiţiei poate face politica în acest domeniu, poate lua toate acele măsuri care să asigure funcţionarea eficientă a Justiţiei şi nu în situaţia în care el e un element de decor în situaţia unui compromis cu Traian Băsescu. (…) Eu cred că PNL trebuie să-si asume această răspundere, dar să o asume cu totul”, a spus el.
Antonescu a menţionat că este punctul său de vedere şi că PNL va decide.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalii nu aceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL. „Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei”, a spus Antonescu.
Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Scrisoarea adresată CSM este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.
Dimitrie Bogdan Licu este propunerea Ministrului Justiţiei pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, iar Codruţ Olaru a fost propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.
Alina Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT a fost propusă Elena Giorgiana Hosu.
Ulterior, în debutul şedinţei de Guvern, Ponta a lansat un atac dur la adresa lui Daniel Morar, acuzând „monopolul” pe care acesta vrea să-l pună asupra procurorilor. „Am constatat aseară că Parchetul a devenit moşia domnului Morar”, a spus premierul. Marţi seară, Daniel Morar a declarat, la România TV, că Laura Codruţa Kovesi nu este potrivită pentru şefia DNAîntrucât nu are „expertiză şi un CV în anticorupţie”.
Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a atacat-o, marţi, la România TV, pe Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu are ce căuta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.