Antonescu: PNL nu e cu nimic implicat în modificarea regimului imunităţii parlamentarilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul său nu susţine consolidarea imunităţii parlamentare prin modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor şi că nu înţelege de ce comisia însărcinată cu modificarea Statutului a abordat chestiunea imunităţii.
Filip Stan
18 ian. 2013, 20:08
Antonescu: PNL nu e cu nimic implicat în modificarea regimului imunităţii parlamentarilor

Antonescu a afirmat că modificările aveau ca scop iniţial doar reglementarea legală a reducerilor cheltuielilor parlamentarilor legate de cazare şi de alte drepturi ale acestora. „De ce s-a apucat comisia să discute delicatul articol cu imunitatea, nu ştiu. Eu nu susţin, este o complicaţie inutilă ce sporeşte nepermis gradul de neîncredere al populaţiei în Parlament”, a declarat preşedintele Senatului la Realitatea TV.

Acesta susţine că problema nu a fost abordată în cadrul conducerii USL. „Am aflat de această chestiune uitându-mă la televizor. Am văzut că se discuta un document neasumat de nimeni. N-am luat-o în serios pentru că mi se părea o prostie (…) Nu văd de ce trebuia umblat la acest articol acum sau de ce trebuie la el umblat vreodată”, a comentat Crin Antonescu.

El a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a explicat motivul pentru care a trimis proiectul de statut la Cotroceni. „Valeriu Zgonea a explicat că a vrut să-l consulte pe preşedintele Traian Băsescu pentru a câştiga timp la Legea bugetului pentru ca preşedintele să nu întârzie promulgarea legii în termenul de 20 de zile pe care i-l dă Constituţia. Ăsta a fost temeiul acţiunii vitejeşti a domnului Zgonea”, a spus Antonescu.

Proiectul care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor conţine o prevedere potrivit căreia cererile de reţinere, arestare sau percheziţiei a parlamentarului, făcute de către procurori, vor trebui să conţină temeiul legal şi motivele concrete, dar şi probele pe care se întemeiază, potrivit unui document prezentat de către România TV.

Potrivit proiectului de modificare a statutului, care este în lucru, Parlamentul îşi arogă dreptul de a cere procurorilor probe din dosare aflate în curs de instrumentare, dacă acestea îi vizează pe un deputat sau senator. „Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete care justifică măsura solicitată, precum şi probele pe care se întemeiază”, se spune în respectivul document.

În cazul în care este respinsă o cerere de reţinere a unui parlamentar, procurorul care a făcut cererea se poate trezi că intră în discuţia Consiliului Superior al Magistraturii. „Hotărârea prin care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va fi comunicată de îndată şi CSM pentru a se lua măsurile care se impun”, prevede proiectul de modificare al Statutului, prezentat de România TV.

Mai mult, ministrul Justiţiei, cel care remite Parlamentului cererea făcută de către procurori, este chemat în Parlament pentru a lua cuvântul în plen când se dezbate cererea de urmărire penală. O altă modificare este aceea că aprobarea reţinerii, arestării sau percheziţiei se face cu votul secret al majorităţii celor prezenţi şi nu cu majoritatea membrilor respectivei Camere.

În schimb, parlamentarul reţinut sau arestat va avea plata indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi suspendată pe durata reţinerii. Singura excepţie este suma forfetară necesară funcţionării biroului parlamentar. „Drepturile suspendate vor fi achitate dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se constată nevinovăţia parlamentarului”, se arată în textul prezentat.

Într-o intervenţie la România TV jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus că are reţineri în a comenta un document ce nu este asumat prin semnătură de vreun parlamentar, dar a apreciat că prevederile sunt plauzibile prin prisma comportamentului anterior al parlamentarilor.

„După 1989, a existat o adevărată folie a politicienilor de a-şi construi afişat un statut de supraom faţă de restul lumii (…) Este vorba de sentimentul de a te situa deasupra celorlalţi şi deasupra legii în raport cu ceilalţi. De aceea mi se pare plauzibilă o astfel de poziţie, o astfel de încercare de a păstra poziţia privilegiată a parlamentarului faţă de justiţie. Însă nu ştiu în ce măsură documentul este valid şi asumat de cineva”, a spus C.T. Popescu.

Publicistul a afirmat că, în cazul în care se va dovedi că intenţia Parlamentului de a cere probe procurorilor din dosarele în care apar deputaţi sau senatori este reală, situaţia ar fi una scandaloasă. „Este absolut scandalos. Cum adică să verifice parlamentarii probele din justiţie? E o imixtiune brutală, dar nu mă miră, e plauzibil”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

O altă propunere vizează citarea senatorilor şi deputaţilor în procese. Potrivit noilor prevederi, parlamentarii ar urma să fie protejaţi, astfel încât să nu mai poată fi citaţi ca martori: „Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa Parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luta cunoştinşă în exercitarea mandatului lor, care au caracter clasificat, mărturia se va depune cu aprobarea prealabilă a Biroului permanent al camerei din care fac parte”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Vești bune pentru toți românii care au bani în depozite bancare. Se schimbă felul în care țineți banii în bancă în 2025. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum se alege corect vinul. Masa de Paște devine o capodoperă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul