Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că raportul MCV conţine mai multe inadvertenţe, interpretări şi confuzii în ceea ce priveşte legislaţia românească, criticând o serie de referiri la regimul parlamentarilor sau numirea procurorilor şefi.
Romania TV
01 feb. 2013, 14:53
Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului a declarat că regimul parlamentarilor români este mult mai strict din alte ţări europene.

„Cu ce este diferit regimul parlamentarului din România de regimul parlamentarului din alte ţări europene? Eu pot da numeroase exemple din care să rezulte că regimul parlamentarilor români este mult mai strict sub aspectul incompatibilităţilor, sub aspectul conflictului de interese, sub aspectului regimului imunităţii, în raport cu parlamentari din state de o indiscutabilă şi consacrată democraţie: Germania, Franţa, Italia”, a susţinut Antonescu.

De asemenea, el a criticat referirile din raportul MCV în ce priveşte recomandarea demisiei parlamentarilor aflaţi în incompatibilitate.

„Nu avem de ce să cerem cuiva şi nu avem cum să impunem demisia cuiva. E o situaţie absurdă, nimeni nu poate impune demisia. Poţi să ai măsuri legislative prin care suspenzi, să demiţi, să arestezi…dar să impui cuiva demisia nu poţi, pentru că este un act unilateral de voinţă. Deci nu pot fi culpabilizat eu, prim-ministru al României, Parlament sau preşedinte al României, pentru un act unilateral şi strict de voinţă a cuiva. Despre suspendare, iarăşi, discutăm într-o anumită contradicţie. Termenii raportului sunt într-o anumită contradicţie (…) îmi ceri ceva ce nu pot să fac, pentru că mă împiedică Constituţia. Nu există în Constituţie suspendarea unui parlamentar”, a argumentat Antonescu.

El a ţinut să menţioneze că este regretabil faptul că în cazul deputatului Ion Stan nu s-a decis ridicarea imunităţii, însă a amintit faptul că senatorul Cătălin Voicu a petrecut ca parlamentar mai multe luni în arest preventiv.

„Lucrurile sunt cumva amestecate şi nu poate fi acuzat în genere Parlamentul României că obstrucţionează justiţia, în niciun caz”, a afirmat preşedintele Senatului.

Antonescu a mai criticat faptul că în rapoartele CE au fost curpinse interpretări, „deschideri în alte zone” decât cele convenite iniţial, inadvertenţe şi chiar confuzii legate de texte constituţionale.

În ceea ce priveşte noii şefi ai Parchetului şi DNA el a admis faptul că trebuie deplâns faptul că nu s-au materializat numirile acestora, însă CE insistă pe un mecanism paralel cu legea din România.

„Fie Comisia Europeană propune Guvernului României să-şi asume o implicare în acest proces, adică fără să glumi, să dea magistraţii care doresc un examen cu o comisie din partea Comisiei Europene – dacă guvernul român acceptă asta, se poate. Poate fi acceptată ca să terminăm cu suspiciunile (…) Cel mai simplu drum de rezolvare a chestiunii este respectarea întocmai a legii. Anume, ministrul Justiţiei trebuie să-şi asume responsabilitatea a două propuneri care sunt transparente – pentru că transparenţă înseamnă să spui «Eu, ministrul Justiţiei, propun pe X şi pe Y, iată cine este X, iată pe ce criterii l-am propus, ce îl recomandă, iată cine este Y». Pe circuitul legii la CSM se dă un aviz, dacă e cazul, se ajunge la preşedinte, are decizia”, a afirmat Antonescu.

El a menţionat că a complica lucrurile cu „tot felul de competiţii televizate” este de natură să întârzie procesul şi să inhibe dorinţa de a candida la aceste funcţii de procurori şefi.

De asemenea, Antonescu a comentat referirile oficialilor europeni cu privire la sistemul politic polarizat din România.

„Referirea din raport – pe care mărturisesc că nu am înţeles-o – la ce trebuie să facă partidele politice ca în România să existe un sistem mai puţin polarizat, mărturisesc că nu văd de ce Comisia (europeană, n.r.) atunci când vorbeşte despre justiţie şi MCV are prescrieri pentru partidele politice şi ce înseamnă un sistem politic mai puţin polarizat. Să facem mai multe partide, să ne strângem toţi la centru?”, a întrebat retoric preşedintele Senatului.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului a afirmat în cazul ultimului raport al CE privind MCV poate fi observat un ton „mai puţin partizan”.

„E limpede că s-a căutat un ton mai puţin partizan decât altă dată, e limpede că s-au reiterat valori extrem importante şi principii extrem de importante în jurul cărora, sau în lumina cărora să acţioneze autorităţile române în continuare. Aceste lucruri sunt de salutat, dar când mergem la detalii vedem că tocmai prelungirea acestui mecanism poate aduce complicaţii”, a susţinut Crin Antonescu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Acord Rusia-Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din Kursk
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!