Privind acest raport al Comisiei Europene, preşedintele interimar a declarat ca este în deplină concordanţă cu reafirmarea „principiului deplinei independeşe a justiţiei de factorul politic, respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale, respectarea regulilor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept”.
„România nu este şi nu va fi izolată. Cu aceste mecanisme de monitorizare, România va fi o ţară din ce în ce mai europeană, mai conectată la standardele, exigenţele şi mecanismele europene. România nu are doar această temă despre care s-a discutat mult în ultimii cinci ani, mecanismul de comunicare şi verificare. România are o temă mai mare, care are nevoie de soluţii cât mai curând, anume de a face mai puţină figuraţie în UE şi structurile ei. Va trebui cât mai repede posibil să pregătim şi să trimitem o armată de oameni competenţi, de experţi autentici, care să pregătească în România formule şi politici pe care să încerce să le implementeze în instituţiile europene. Şi asta e problema României, nu doar de a trece din când în când examene de bună purtare”, a declarat Crin Antonescu.
De asemenea, Antonescu i-a felicitat pe toţi magistraţi din sistemul juridiciar care au făcut posibile progresele în cadrul justiţiei.
„Am putea, sigur, să găsim şi motive de nemulţumire care nu sunt în raport, de exemplu să nu mai avem în curând un preşedinte al României care afirmă public că are informaţii despre dosare, că le cunoaşte şi că ştie cum ar trebui soluţionate. Dacă şi Comisia este de acord că anumite numiri ar trebui să fie mai transparente, să existe o mai mare informare în legătură cu cine sunt aceşti oameni, ar fi foarte bine. Nu am avut aşa ceva când doamna Kovesi sau domnul Morar au fost numiţi. Dar când vor avea loc alte numiri, dacă va avea loc o asemenea informare, ar fi un lucru de salutat”, a mai spus preşedintele interimar.