„Ceea ce mi se pare esenţial, în acest moment al dezbaterii şi pentru perioada următoare, până când regionalizarea să devină pas cu pas realitate, este să depăşim cele două subiecte care par a fi deocamdată, cel puţin din punct de vedere mediatic, mai interesante, şi anume câte regiuni vor fi şi unde va fi capitala lor, pe de-o parte, şi în al doilea rând, cine va conduce aceste regiuni, cum vor fi aleşi, numiţi, desemnaţi conducătorii acestor regiuni şi ce atribuţii vor avea ei. Evident că şi acestea sunt subiecte care nu pot lipsi din gama de discuţii şi de rezolvări, dar nu par esenţiale, nu par primordiale. Cred că, înainte de toate, trebuie să ne îngrijim cu seriozitate, cu temeinicie, de rosturile fundamentale ale unei asemenea reforme. Să răspundem clar, şi cât se poate complet şi durabil la întrebarea de ce este mai bine să avem regiuni, cui folosesc aceste regiuni”, a afirmat Antonescu, miercuri, la un seminar pe tema regionalizării desfăşurat la Palatul Parlamentului.
Preşedintele Senatului a evidenţiat faptul că, în esenţă, scopul regionalizării nu poate fi decât cel al dezvoltării.
El a mai subliniat că orice formă de a cunoaşte sau de a împrumuta, dacă este cazul, din experienţa altor ţări europene în acest domeniu, este necesară.
Potrivit lui Antonescu, regionalizarea şi modificarea Constituţiei sunt teme majore, care încearcă să rezolve probleme şi să construiască proiecte şi care trebuie abordate ‘într-un spirit cât mai deschis’, dar şi într-un dialog cu toate forţele politice din Parlamentul României, precum şi cu toate instituţiile sau organizaţiile societăţii româneşti care sunt interesate de un asemenea proiect.
Premierul Victor Ponta, dar şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, participă miercuri la seminarul ‘Regionalizarea: abordări comparative franco-germane’, organizat sub egida Senatului României cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee. De asemenea, la eveniment sunt prezenţi ambasadorii Franţei şi Germaniei la Bucureşti, Philippe Gustin şi Andreas von Mettenheim.