„Pentru noi este foarte important să cerem autorităţilor să ne apere interesele cu fermitate şi rigurozitate. Dacă mereu, atunci când autorităţile noastre, fie ministrul de Interne, fie cel de Externe, vor adopta nişte poziţii ferme, radicale, noi vom sări în capul lor considerând că astfel se supără partenerii noştri, cred că nu este o atitudine normală. Eu cred că tomai asta trebuie să cerem de la miniştrii noştri, să ne apere interesele cu fermitate atunci când argumentele sunt de partea noastră„, a declarat, luni, Crin Antonescu.
Întrebat dacă totuşi nu este prea dură declaraţia ministrului Stroe, potrivit căreia „Germania a pierdut ocazia să tacă”, Antonescu a replicat că ar fi poate necesar să se analizeze dacă nu ministrul de Interne german a greşit atunci când a anunţat poziţia sa faţă de aderarea României la Schengen înainte de Consiliul JAI din 7-8 martie. „De ce nu ne-am pune problema că poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit anunţând public o poziţie pe care era normal să o anunţe la Consiliu? N-am nimic de comentat, poate doar că nu-i vorba de întreaga Germanie„, a mai spus Antonescu.
De asemenea, liberalul a respins ideea că au existat declaraţii foarte dure ale miniştrilor la adresa celor care nu agrează intrarea României în Schengen. „Nimeni în Guvern nu a avut reacţii dure. Poate au fost nişte reacţii mai ferme”, a comentat preşedintele Senatului.
Ministrul de Interne Radu Stroe a reacţionat luni la afirmaţiile făcute de omologul său german pe tema Schengen, făcând o declaraţie şoc. „Germania a pierdut ocazia să tacă”, a declarat Radu Stroe, după ce ministrul de interne german a spus că ţara sa se va opune aderării României la Schengen.
„La MAI există o vorbă: trebuie să păstrezi limita legitimei apărări. Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat. Noi am făcut ce trebuia pentru a intra în Schengen. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen” a adăugat Stroe.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a reacţionat dur la declaraţiile miniştrilor Radu Stroe şi Titus Corlăţean. „Vad ca tot guvernul e in razboi cu Europa. Si in special cu Germania. Hai ca poate iese si ministrul apararii sa rezolvam problema. Cat de penibili sunt!”, a scris consilierul prezidenţial pe Facebook.
Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.
Dacă cele două ţări vor cere la Consiliul JAI un vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a spus acesta.
Hans Friedrich a precizat în termeni duri că Germania nu este „refugiul” imigranţilor est-europeni care caută să profite de ajutoarele sociale ale Germaniei şi altor ţări din Europa Occidentală.”Cei care caută să profite de ajutoarele sociale nu au ce căuta în Germania”, a spus ministrul.
Hans Friedrich a respins şi ideea unei aderări parţiale adică marină şi aeriană (porturi maritime şi aeroporturi) la Schengen. „Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul”, a fost concluzia ministrului german de Interne.
Înaintea acestei declaraţii, un conflict politic a izbucnit şi în ţară, între Victor Ponta, care spune că, dacă România va fi amânată iar, Schengenul nu va mai fi o prioritate, şi Traian Băsescu care crede că trebuie să urmărim în continuare acest obiectiv.
Totul a pornit de la declaraţia ministrului de externe Titus Corlăţean, care a spus că România ar putea să nu mai fie interesată de Schengen dacă decizia este amânată din nou. Administraţia prezidenţială a reacţionat aspru, avertizându-l pe şeful diplomaţiei să nu mai facă declaraţii de acest gen.
Victor Ponta a declarat că Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen.
„Cine a înţeles că nu vrem să mai intrăm în Schengen are minte puţină.Noi vrem să intrăm în Schengen. Eu am spus altceva. Am spus un lucru, pe care ar trebui să-l ştie chiar şi cei care nu înţeleg limba română, şi anume că proiectele României pe plan european sunt multe altele şi nu o să mai începem orice discuţie, cu orice prim-ministru, cu orice ambasador, de la problema Schengen”, a declarat Victor Ponta, după afirmaţiile ministrului german.