Ponta a fost întrebat dacă se mai ia în calcul angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind regionalizarea.
„Dacă există la un moment dat un acord, nu doar al USL, ci al forţelor politice, poate fi avută în vedere această procedură rapidă. dacă nu există un acord politic al forţelor politice – aici nu vorbesc de PDL, că ei nu sunt de acord cu nimic, ei nu sunt de acord nici între ei. Nici nu ştiu cu cine să vorbesc, cu domnul Blaga, cu doamna Udrea, cu cine să vorbesc?”, a întrebat, retoric, premierul.
Liderul PNL a replicat: „Cu Blaga”.
În acelaşi timp Ponta a continuat: „Cu Blaga, OK. Uite, vorbeşte domnul Antonescu cu domnul Blaga”.
„Nu, nu, nu, dumneavoastră. E instituţional, adică”, a recţionat Antonescu.
„Dacă va exista un acord, mergem şi pe o procedură rapidă, dacă nu mergem pe procedura parlamentară, care sigur, presupune mai mult timp, dar în final va avea tot un vot. Bun, nu se începe la 1 ianuarie (2014, n.r.) efectiv noul exerciţiu financiar, de la 1 ianuarie încep să se construiască proiecte… probabil undeva prin toamna lui 2014 se depun primele proiecte pe noul exerciţiu (…) Dacă ai regiunile mai repede, cu atât mai repede poţi să depui proiectele la Programul Operaţional Regional”, a mai completat Ponta, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL
PDL se opune categoric procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe legea regionalizării, a declarat, în urmă cu o săptămână, preşedintele PDL, Vasile Blaga, arătând că adevărata intenţie a USL este „de a face regiunile vasale baronilor locali USL”.
„PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a răspunderii Guvernului pe reforma administrativ-teritorială sau regionalizare, cum îi spune domnul Ponta. Este revoltător că o coaliţie care are 70% în Parlament stabileşte procedura tehnică pentru un act normativ atât de important înainte de a spune românilor cum vede această reorganizare administrativ teritorială”, a precizat Blaga.
Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, declara, recent, vicepremierul Liviu Dragnea.
Acesta a spus, într-o conferinţă de presă la Cluj, că modul în care vor arăta viitoarele regiuni va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, după modificarea Constituţiei, Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.
Ulterior, într-o conferinţă de presă la Oradea, vicepremierul a motivat această opţiune, spunând că dacă puterea nu îşi va angaja răspunderea pe Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei până la sfârşitul anului şi nu ar putea fi terminată înainte de începerea noului exerciţiu financiar.
Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe Legea regionalizării va fi situaţia în care, după revizuirea Constituţiei, va exista un consens între toate forţele politice, mai puţin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.